Vijećnici danas dižu ruku za ‘najdeblji’ proračun u povijesti Bjelovara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradski vijećnici će danas odlučivati o najvećem proračunu u povijesti Bjelovara od 89 milijuna eura, a bilo bi veliko čudo, s obzirom na uvjerljivu većinu, kada taj proračun ne bi bio izglasan. Gradonačelnik Dario Hrebak već je najavio da će Bjelovar postati najveći grad s najnižom stopom poreza na dohodak koja će, umjesto dosadašnjih 20 i 30 posto iznositi 18 i 28 posto.

Unatoč smanjenju poreznih stopa, Hrebak je uvjeren da će se gradska blagajna i dalje kvalitetno puniti, a tomu u prilog govore i dosadašnji podaci. Inače, proračun za 2024. godinu u odnosu na ovogodišnji veći je čak 49 posto, a razlog tomu su brojni kapitalni projekti čija se realizacija očekuje.

U planu je cjelovita obnova šest zgrada oštećenih u potresu, energetska obnova osam objekata, izgradnja tri nova vrtića, početak izgradnje nove osnovne škole, opremanje poslovne zone u Velikom Korenovu i nastavak ulaganja u geotermalne bušotine.

Vrijedi spomenuti i da će se na istoj sjednici glasovati o kratkoročnom kreditu od 900 tisuća eura, što predstavlja svojevrsno dopuštenje da Grad Bjelovar u razdoblju niže likvidnosti „ode u minus”.

„Kratkoročno posuđivanje novčanih sredstava, radi likvidnosti i plaćanja obveza po dospijeću, ne ograničava se, već je upravo temelj upravljanja financijskim tokovima i gotovinom, te dobrog gospodarenja prihodima i rashodima. Na takav način se uspješno mogu premostiti negativne razlike koje su posljedica različite dinamike ispunjavanja obveza i prikupljanja, te uplate prihoda u proračun jedinice lokalne samouprave. Ovim zaduživanjem se planira poboljšati likvidnost Grada tijekom razdoblja u kojem postoji nerazmjer dospjelih obveza i uplaćenih prihoda (od siječnja do kolovoza)”, stoji u obrazloženju odluke.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!