[FOTO] Suncokret ruralnog turizma Hrvatske: Za prestižnu nagradu bori se pet projekata iz BBŽ!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ uz domaćinstvo Osječko-baranjske županije organizira svečanost dodjele nacionalne nagrade „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske – Sunflower Award“ koja će se održati 30. studenog 2023. godine u Osijeku.

Ove će godine na svečanosti po prvi put biti dodijeljena Povelja za poseban doprinos razvoju i promociji ruralnog turizma „Nagrada dr. sc. Eduard Kušen“ kojom se odaje priznaje osobi koja je ostvarila izvanredne napore, trud i postignuća u razvoju i promociji ruralnog turizma. Ruralni turizam značajan je čimbenik reaktivacije i razvoja ruralnih područja koji pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju te ga s pravom možemo nazvati budućnošću svjetskog turizma.

Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ po 11. put dodjeljuje nagrade onim najboljima, a ove godine za nju se bori čak 197 prijavitelja u osam kategorija.

Iz Bjelovarsko-bilogorske županije prijavljeno je pet projekata.

U kategoriji Tradicijska (ruralna) gastronomija prijavljena je Udruga Lovari – Romska kuća s projektom Sarmva, koju ovi Romi u Maglenči rade na poseban i jedinstven način.

U kategoriji Craft turizam prijavljen je OPG Kovačić Mijo s projektom Destilerija 3 MK – OPG Kovačević Mijo. U navedenoj destileriji proizvode se vrhunske rakije i likeri, a posebno je važno za istaknuti novi proizvod u destileriji, gin koji dodavanjem tonika mijenja boju iz plave u rozu.

U istoj kategoriji prijavljen je i Lignum d.o.o., s projektom Wise Grus – The Spirit of Antiquity, proizvodnjom tradicionalnog pića koje jedinstvenim Wise Grus okusima obogaćuje hrvatsku ponudu finih alkoholnih pića, a uključuje 8 okusa – Viljamovka, Šljivovica, Loza, Breskva, Tepka, Dunja, Marelica ili Loza Barrique.

Nadalje, u kategoriji Aktivni turistički sadržaj u ruralnom prostoru prijavljen je Centar za posjetitelje Natura 2000 Garešnica s projektom Prirodna baština Poilovlja, koja se odnosi na svu područje koje „puni“ rijeka Ilova. Vrlo je važno za istaknuti da je Poilovlje s ribnjacima dio ekološke mreže Natura 2000 te je ovo je područje očuvanja značajno za ptice.

U istoj kategoriji prijavljena je i Javne ustanove razvojna agencija Čazma s projektom Interpretacijski lokalitet Medjame, dijela velikog projekta Čazma Natura čiji je glavni cilj pridonijeti održivom korištenju prirodne baštine s ciljem stvaranja održivog društveno-gospodarskog razvoja na regionalnoj razini kroz razvoj zelenog turizma Grada Čazme.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!