Velečasni Mijo Posavec upozorava: Srce ispunjavamo materijalnim pa ostajemo prazni

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Advent ili došašće predstavlja bližu pripravu za svetkovinu Božića. Proteže se kroz četiri adventske nedjelje, a u konačnici se prisjećamo Isusovog rođenja, ali istovremeno iščekujemo njegov drugi dolazak.

Mise zornice

– Znamo da je Bog došao k nama u liku malenog djeteta i zato želimo sebe pripremiti za taj veliku događaj – događaj rođenja Boga u našoj ljudskoj povijesti. Priprema u adventsko vrijeme se odvija i u vidu misa zornica koje su aktualne na većini naših župa u 6 sati kako bi vjernici svojim prisustvom i svojom budnošću pokazali da su spremni dočekati Isusovo rođenje. Izuzetno je važna i velika adventska ispovijed uoči Božića kojim se želimo kvalitetno pripremiti ispitujući svoju savjest, iskrenim pokajanjem te priznajući sve grijehe koje smo učinili protiv Boga i svojih bližnjih. Tak tada možemo čista srca pripraviti mjesto u svom srcu za rođenje svoga spasitelja – istaknuo je župnik Mijo Posavec. Zanimljivo je da u vremenu adventa imamo i proslave svetaca – sv. Franje Ksaverskog, sv. Nikole, sv. Lucije, sv. Barbare.

– Sve su to sveci koji su nam svojim primjerom daju poticaj da vidimo da mi slabi i grešni ljudi možemo doći pred Boga, priznati svoje grijehe i svoje slabosti te uz pomoć božje milosti, ljubavi i oproštenja činiti mnoga dobra djela i na neki način biti produžena božja ruka u svijetu. Naime, Bog nema nikoga osim nas, tj. naših ruku, nogu i djela koja možemo činiti drugim ljudima – pojasnio je velečasni dodajući kako smo posebno u ovo adventsko vrijeme i kroz poticaje jednog od važnijih likova u adventu, a to je sv. Ivan Krstitelj otrijezniti se od duha svijeta koji je zahvatio, pa ponekad čak i preuzeo, kršćansku proslavu Božića.

Duh zajedništva

– Dobro je poznat konzumerizam u adventu kada slavimo rođendan Boga, ali bez njega. Sve drugo nam je važnije od priprave za njegov rođendan na način kako bi to trebalo biti. Mnogi vjernici nažalost postaju nesvjesni tog velikog i važnog događaja u povijesti ljudskog spasenja – rođenja Boga i pridaju važnost ispraznim i prolaznim stvarima koje su lijepe jer povezuju ljude, čine duh zajedništva, ali ne mogu biti cilj proslave Božića. Cilj proslave Božića je sam Bog. Često Božić dođe i prođe, a da čovjek toga nije ni svjestan. Srce i dušu ispunjavamo trenutnim, površnim i materijalnim pa nakon toga ostajemo prazni. Vjernik ne bi trebao zaboraviti na nebeska dobra i brinuti da svoj život živi gledajući na svoju vječnost koju želi provesti s gospodinom – upozorava župnik Posavec. Također, tijekom adventa, točnije treće adventske nedjelje, crkva u Hrvatskoj slavi nedjelju Caritasa.

– Mi želimo tijekom cijele godine pomagati onima koji su se ne svojom krivnjom našli u teškoj životnoj situaciji pritisnuti raznim nevoljama života. Želimo biti uz njih i pomoći, a osobiti treće nedjelje adventa. Tada želimo pomoći svojim konkretnim darom i time svjedočiti svoju kršćansku ljubav koju Caritas predstavlja jer onaj koji pomaže svojim materijalnim sredstvima, ljubavlju i vremenom ne čini ništa drugo nego daje od sebe po uzoru na Boga – kazao je naš sugovornik dodajući kako kada dođe Isusov rođendan, želimo biti poput njegove majke Blažene Djevice Marije zagledani u njega jer on je centar naše priprave.

– Njegovom rođenju se radujemo, njegovo rođenje kroz ovo vrijeme iščekujemo, a to je ono što ispunjava vjernička srca, duh i daje nam snage da ustrajemo u svim dobrim djelima i u svemu onome dobrome što smo primili od Boga, a to želimo dalje prenijeti na sve ljude – zaključio je velečasni Posavec.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!