Novo plinsko polje na području Grubišnog Polja donosi nove milijune za Grad i Županiju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – Plinsko čudo kod Grubišnog Polja sve je češća tema u medijskim kuloarima, posebno ovih dana kada se grad može pohvaliti novim otkrićem. Nedavno priopćenje INE, koje smo i sami dobili, potvrdilo je postojanje nove bušotine na području Grubišnog Polja. Riječ je o bušotini Veliki Rastovac-1 u istoimenom grubišnopoljskom naselju.

– INA je Agenciji za ugljikovodike prijavila komercijalno otkriće ležišta plina na bušotini Veliki Rastovac-1, nedaleko od Grubišnog Polja na istražnom prostoru DRAVA-03. Ispitivanjem je potvrđena komercijalna proizvodnost bušotine i odlična ležišna svojstva te je tijekom testiranja ostvaren maksimalni dotok od oko 145.000 m³ na dan, što u ovom trenutku predstavlja nešto više od sedam posto ukupne dnevne Inine proizvodnje plina. Istražna bušotina Veliki Rastovac-1, dubine 1095 m, nalazi se u Općini Grubišno Polje. To je prva od pet planiranih istražnih bušotina u prvoj fazi istraživanja na prostoru DRAVA-03. Nakon ishođenja eksploatacijskog polja za to otkriće INA na njemu planira izbušiti dodatnu razradnu bušotinu, izgraditi priključni plinovod te privesti obje bušotine u proizvodnju do kraja 2027. godine u skladu s trenutačnim planom ishođenja dozvola za eksploataciju ugljikovodika u Hrvatskoj – priopćili su iz INE.

– Brži početak proizvodnje s nove bušotine u interesu je Ine kao investitora, ali i države te regionalne i lokalne zajednice koja će ostvariti dodatne prihode podjelom proizvodnje, naplatom rudne rente i naknada koje investitor plaća tijekom cijelog životnog vijeka polja. Otkriće novog plinskog polja otvara mogućnosti za dodatne istražne radove na prostoru DRAVA-03. Rezultat je to intenzivnog istražnog ciklusa u Panonskom bazenu koji INA provodi već dulji niz godina, a koji se nastavlja i u 2024. godini. Samo u posljednjih pet godina INA je u aktivnosti istraživanja i proizvodnje nafte i plinaž uložila oko 450 milijuna eura – dodaju.

Kada je riječ o dobro već poznatoj, prvoj bušotini, radovi prve od dviju glavnih faza Projekta izgradnje podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju pri samom su kraju. Barem je tako rečeno u svibnju ove godine. Riječ je o 32,6 milijuna eura vrijednoj prvoj fazi projekta, koja uključuje proizvodnju, odnosno eksploataciju prirodnog plina iz ležišta. Izgradnja objekata provodila se u trima etapama, od spajanja plinske stanice na magistralni plinovod, zatim izgradnje postrojenja pa do spajanja dviju bušotina u kojima se, prema procjenama, nalazi oko 154 milijuna prostornih metara plina za proizvodnju, navodi Grad.

– U Grubišnom Polju imat ćemo dvije bušotine koje kontrolira Podzemno skladište plina i one su već u eksploatacija dok su bušotine koje kontrolira INA u pripremi. Jedna je iskopana, a druga tek treba biti. To su određeni prirodni do sada neiskorišteni resursi i velika su prilika za ovu lokalnu upravu da ih pretoči u razvoj gospodarstva. Riječ je o kapacitetima sličnima postojećima koje eksploatiramo, a sada ćemo dobiti novi kontinuitet eksploatacije, koji će utjecati ne samo na prihodovnu stranu naše uprave, već i Bjelovarsko-bilogorske županije – poručio je gradonačelnik Grubipnog Polja Zlatko Mađeruh.

Renta koja se već uplaćuje i u Županiju i u Grad Grubišno Polje je značajna.

– Naravno da nam to puno znači, kako za proračun Bjelovarsko-bilogorske županije tako i za naš proračun. Ne usudim se komentirati količine jer one nisu još u potpunosti istražene. No, mogu reći da smo u ovoj godini kroz rentu apsorvirali oko 3,5 milijuna kuna. Uglavnom se taj iznos koristi za projekte infrastrukture, ali želimo razmišljati i o gospodarskim investicijama – dodaje Mađeruh.

Kroz rudnu rentu će koristi imati svi, posebno jer će ona s vremenom rasti. Nova ulaganja i nova plinska stanica svakako će Grubišnopoljcima, ali i svim stanovnicima županije, donijeti brojne dobrobiti.

FOTO: Grad Grubišno Polje


PODIJELI S PRIJATELJIMA!