Bjelovarski SDP poručio: Financijski limiti su uzrok svih zala u zdravstvu, evo kako ukinuti liste čekanja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kako riješiti gorući problem hrvatskog zdravstva – liste čekanja, danas je na konferenciji za medije pojasnio predsjednik Gradskog odbora SDP-a Dejan Plentaj. Kako je naglasio, od ukidanja lista čekanja u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, pacijente dijeli tek jedna odluka državne vlasti, a to je ukidanje limita liječnicima za obavljene usluge. Sve ordinacije su u istim problemima neovisno o tome jesu li one privatne ili djeluju u sklopu doma zdravlja. Naime, i jedni i drugi imaju ugovor s HZZO-om, no razlika između ove dvije skupine je u tome što one privatne imaju svoj žiro račun. Za same pacijente između te dvije vrste ordinacija nema materijalnih razlika, pojasnio je Plentaj.

– Liječnici i medicinske sestre danas su pod velikim pritiskom jer im se svakodnevno u ordinacije javlja velik broj pacijenata, no što se događa? Ordinacije imaju financijske limite. Konkretno, pacijenti dolaze kod svog liječnika, trebaju uslugu, liječnik to napravi. Pacijent je zadovoljan, liječnik fakturira račun HZZO-a, ali račun se odbije zbog prekoračenja limita. Iznos se prenosi u sljedeći mjesec pa u sljedeći pa tako sve do kraja godine. S prvim danom nove godine briše se sav višak, a to su konkretni novci. Dakle, liječnicima nisu plaćene usluge koji su oni odradili. Posljedica su liste čekanja. Zašto? Ako liječnici odmah odrade usluge svim pacijentima koji se jave, njima će ti računi biti odbijeni. Rješenje je jednostavno – ukinuti limite. Nije to nikakva utopija. Već smo imali situaciju bez limita i to je funkcioniralo odlično. Svi su bili zadovoljni – od pacijenata do liječničkog tima. Naravno, uz kontrolu izvršenih usluga. Limiti su uzrok svih zala. Državni proračun i zdravstveni proračun se izvrsno pune, sredstava ima. Riječ je samo o političkoj volji koje nema – istaknuo je Plentaj, inače i sam liječnik dentalne medicine. Upozorio je da su svi liječnici primarne zdravstvene zaštite su u istoj kaši neovisno o političkoj pripadnosti te kako su svi nezadovoljni.

Drugi problem na koji se osvrnuo je, kako je kazao, to što Uprave domova zdravlja ne vode računa o poboljšanju financijskog statusa i o kadrovima jer domovi nisu njihovi.
– Novac stiže iz džepova svih zaposlenih građana. Domove zdravlja treba voditi kao da su privatni. Pri tome želim naglasiti kako je SDP socijalno osjetljiva stranka, no to ne znači da se dom zdravlja ne može voditi u duhu dobrog gospodara. Država ima dobre zakone, ali se ne poštuju. Treba napraviti reda u svom dvorištu – upozorio je Plentaj dodavši kako je ovo tek jedna u nizu konferencija za medije. Na onim budućim, najavio je, govorit će se o drugim gorućim pitanja hrvatskog društva, a to su stambena pitanja, pitanja umirovljenika kao i pitanja vezana uz ekonomsku politiku, financije, branitelje i dr.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!