Hoće li gradovi BBŽ sufinancirati medicinski potpomognutu oplodnju? Evo što kažu gradonačelnici…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako parovima koji su iscrpili druge načine kojima bi postali roditelji Hrvatski zavod zdravstveno osiguranje pokriva troškove nekoliko postupaka medicinski potpomognute oplodnje, nerijetko to nije dovoljno. Tada troškovi ovog postupka, koji nisu nimalo maleni, padaju na kućni budžet. Upravo su se zato neki hrvatski gradovi odlučili za pronatalitetnu politiku putem koje sufinanciraju ovaj postupak parovima sa svog područja. Kakva je situacija u gradovima na području Bjelovarsko-bilogorske županije, provjerili smo s gradonačelnicima svih pet gradova. Od pet gradova, za sada samo Bjelovar i Grubišno Polje razmišljaju o uvođenju ovakve mjere, a razlog je vrlo jednostavan. Naime, kako otkrivaju gradonačelnici, za sada nije zabilježen interes. Upravo zato je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak pozvao sve one koji imaju potrebu za ovakvim sufinanciranjem da se jave u bjelovarsku Gradsku upravu.

Dođite u gradsku upravu

-Nama je demografija važna i spremni smo pomoći kako bi naši sugrađani došli do toliko željene djece. Svi oni koji su zainteresirani, neka nam se slobodno jave da napravimo konkretne mjere. Nećemo raditi ništa dok ne vidimo da postoji interes. Naravno, sve ćemo odraditi diskretno. Ako će biti puno zainteresiranih, ići ćemo s javnim pozivom. Ako se radi o sporadičnim slučajevima, neka ljudi opet dođu jer mi smo spremni financijski pomoći – kazao je Hrebak.

Kada je pak riječ o Grubišnom Polju, ondje ovakav oblik sufinanciranja trenutno nije predviđen u Proračunu, no u budućnosti bi moglo doći do promjene.
– Grad Grubišno Polje kao Grad prijatelj djece svakako ima ovu potrebu u vidu te će se u skorije vrijeme provesti rasprava kako bi se u budućnosti sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje i ostvarilo – otkrili su iz Grubišnog Polja.

Nema interesa

Sufinanciranje postupka medicinski potpomognute oplodnje za sada nije predviđeno ni u Garešnici, a kako otkriva tamošnji gradonačelnik Josip Bilandžija, do sada nije zabilježen ni interes.
– Za sada nismo planirali takav korak, a moram priznati da nije bilo ni interesa. No imamo brojne druge mjere kroz koje pomažemo našim mlađim sugrađanima – od darivanja novorođenčadi preko sufinanciranja boravka djece u dječjim vrtićima pa sve do potpora za kupovinu i uređivanje kuće – istaknuo je Bilandžija.

Slična situacija je i u Čazmi gdje također nije zabilježen interes za ovakvu mjeru pa samim tim ni ondje ne postoji ovakav oblik sufinanciranja.
– Moram priznati da nije bilo interesa građana za ovakvu vrstu potpore. To je glavni razlog zašto ovakvu mjeru za sada nemamo u svom proračunu – pojasnio je čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak.

Da interesa nema ni u Daruvaru, potvrdio je daruvarski gradonačelnik Damir Lneniček.
-Grad Daruvar ne planira sufinanciranje medicinski potpomognute oplodnje budući da nismo imali ni upita po tom pitanju – kazao je Lneniček.

 

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!