Tko je novi dječji gradonačelnik Luka Šimunović i što ga sve čeka u dvogodišnjem mandatu?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovar je ovih dana dobio novog dječjeg gradonačelnika, a ta je čast ovoga puta pripala Luki Šimunoviću. Luka je učenik bjelovarske I. osnovne škole, a osvojio je mandat na dvije godine naslijedivši tako sada već srednjoškolku Ivu Lijović. Kako to obično biva u politici, gradonačelnik treba i svoje zamjenike na čijem su mjestu izabrani Borna Krčelić i Mia Mišir. Tko je Luka Šimunović te što sve planira postići kao dječji gradonačelnik, otkrio nam je on sam.

– Ja sam Luka Šimunović, učenik 4. b razreda I. OŠ Bjelovar. Imam deset godina i prolazim s dobrim ocjenama. Najdraža boja mi je plava. Živim u kući s mamom, tatom i dva brata – predstavio se Luka.

Luka ima samopouzdanja pa se rado odazvao prijedlogu učiteljice.

– Znao sam da ja to mogu. Poznajem učiteljicu Barbaru Marković koja vodi Dječje gradsko vijeće, a poznajem ju jer mi je učiteljica u izvanškolskoj aktivnosti “Superznalac”. Rekla mi je da bih ja bio super u vijeću pa sam odlučio provjeriti je li to istina ili nije. Za sada mi je sve odlično. Nedavno sam bio na dodjeli nagrada “Mali ljudi, velika djela – ponos Bjelovara” gdje sam održao početni govor te imao prilike upoznati pravog gradonačelnika Darija Hrebaka s kojim sam dodjeljivao nagrade – dodaje.

Privatno je Luka već dosta zaposlen, ali vjeruje da će pronaći vremena za sve aktivnosti na kojima mora sudjelovati te da će biti vrlo odgovoran dječji gradonačelnik.

– Privatno se bavim “Superznalcem” i rukometom, ali mislim da ću sve uspješno stizati. Naravno, škola mora biti na prvome mjestu kao i obiteljski život, na drugo mjesto svakako stavljam svoju ulogu dječjeg gradonačelnika, a treninzi će biti odmah iza toga – rekao je Luka.

U svom govoru uoči izbora Luka Šimunović je naveo svoje osnovne ciljeve, a kao najvažniji ističe gradnju toplica. Prenosimo što je rekao na dan održavanja izbora, 20. studenoga.

– Svi članovi obitelji me pitaju kada će biti toplice i svi se tome vesele. Inače, mamin ujak je dobio moždani udar, a toplice bi pomogle u liječenju svima onima kojima je to potrebno kao što je sada potrebno maminom ujaku. Toplice su nešto najteže čemu mogu pridonijeti, ali želim potaknuti cijeli grad da se nešto napravi. Također, želio bih više manifestacija u knjižnici jer je čitanje jako bitan dio razvoja našeg mozga. Zalagao bih se i za više edukativnih sadržaja u kinu. Djeca vole gledati stvari u kinima, a time bismo djeci pokazali da obrazovni sadržaji mogu biti zabavni. Tu su i popusti u dječjem tjednu. Poticao bih dolazak dječjeg uzrasta u vrtiće i škole. Želio bih i više digitalnih učionica jer ih djeca vole budući da su opremljene najboljom tehnologijom. Jedna od mojih točaka je i doniranje novaca za blagdane jer čak i najsretniji dani nekima mogu biti najtužniji. Mogli bismo posjećivati i djecu na Dječjem odjelu u bolnici. Ondje bismo im mogli čitati, malo razgovarati s njima i time im uljepšati dan. Osim toga, želio bih da djeca posjećuju staračke domove jer su i stariji bitni, a malim znakom pažnje bismo ih usrećili. Uveo bih natjecanje u čišćenju grada. Djeca vole pobijediti. Zato bi natjecanje u čišćenju pomoglo gradu, a djeca bi poželjela čistiti i pobijediti – rekao je Luka u svom govoru prije nego je izabran za gradonačelnika i to točno na Svjetski dan djece.

Luka za svoje zamjenike, Bornu Krčelića i Miu Mišir ima samo riječi hvale.

– Borna i Mia su odlične osobe. Borna je čak na dodjeli nagrada “Mali ljudi, velika djela – ponos Bjelovara” stavio papir za mene gdje je pisalo da je mjesto rezervirano – kaže.

Dobra djela i briga o drugima Luki su jako važni.

– Primjerice, na dodjeli nagrada jako su me očarala dobra djela djece te bih svima preporučio da nastave tim putem, da se uključe u dobrotvorne aukcije te pogotovo u ova blagdanska vremena pomažu jedni drugima – poručuje Luka.

S obzirom na to da Luka nije dugo dječji gradonačelnik, nije nam mogao otkriti koji su sve izazovi pred njim, ali zato smo to provjerili s Brankom Mikačević, knjižničarkom i jednom od voditeljica Dječjeg gradskog vijeća.

– Dječji gradonačelnik predstavlja Dječje gradsko vijeće te sudjeluje na manifestacijama Grada Bjelovara. Ako dječji gradonačelnik neopravdano ne prisustvuje na dvije uzastopne sjednice ili tri uzastopne aktivnosti, svaki vijećnik može predložiti da se raspravi o odgovornosti dječjeg gradonačelnika i pokrenuti pitanje njegova razrješenja. On sudjeluje u svim manifestacijama, na svim važnim događanjima koji se tiču okupljanja djece. Uz Dječje gradsko vijeće, isto tako, kao i odrasli, informiraju se i izvještavaju o važnim dokumentima o Gradu Bjelovaru, posebno onima koji se odnose na djecu i mlade – rekla je Mikačević.

Dječji gradonačelnik trebao bi aktivno sudjelovati u javnom životu grada Bjelovara, naravno, onom javnom životu koji se tiče djece.

– Trebao bi uočavati stanja i potrebe djece u sredini u kojoj žive, javno iznositi mišljenja i prijeloge, javno se zalagati za donošenje odluka programa i drugih mjera u tijelima Grada za unaprjeđenje položaja djece. Tu su i praćanje te upoznavanje rada tijela lokalne samouprave, ostvarivanje kontakta s drugim Dječjim gradskim vijećima i razmjena iskustva. Isto tako, dječji gradonačelnik trebao bi ostalu djecu informirati o svojim saznanjima, postupcima i ostvarenim rezultatima, ugovarati i ostvarivati svoje nastupe u medijima i obavljati druge zadaće od interesa djece u gradu Bjelovaru – dodaje.

Neke od manifestacija gdje se očekuje da dječji gradonačelnik sudjeluje su Cvjetni korzo, maskenbal, Mali ljudi, velika djela – ponos Bjelovara itd.

– Isto tako, kada se provode sjednice Dječjeg gradskog vijeća gdje bude uvijek i odrasli gradonačelnik, dječji ima pravo na svoju točku dnevnog reda gdje može iznijeti svoje prijedloge.

Treba napomenuti da djeca koja žele postati gradonačelnik ili gradonačelnica u svojoj školi imaju kampanju.

– Moraju napraviti letak, plakat, video ili bilo što čime će se predstaviti kao kandidati. No, treba donijeti i odluku za što će se zalagati. Sve njihove prijedloge odrasli gradski vijećnici mogu odobriti tako da djeca imaju pravo glasa. Ono što je jako zgodno, svake godine, s obzirom na to da je Bjelovar grad “Prijatelj djece”, vijećnici i dječji gradonačelnik odlaze na susrete gradova i općina koji su također prijatelji djece – rekla je Mikačević.

I prethodnih godina, djeca su radila na brojnim projektima, a upravo projekt “Mali ljudi, velika djela – ponos Bjelovara” proizašla je iz Dječjeg gradskog vijeća te Dječjeg odjela knjižnice.

– Naši vijećnici uvijek imaju neke prijedloge koji su uglavnom bili uvaženi. Primjerice, u zadnjem mandatu jedan dječak je predložio da se naprave garderobe kod Atletskog kluba Bjelovar. Često možemo čuti prijedloge da se osnuje možda neka udruga i pronađe mjesto gdje bi se mladi mogli okupljati, razmjenjivati iskustva i družiti, a bilo bi tu i plesa, igre te ostvarivanja novih prijateljstava – navodi.

Za kraj nam je dječji gradonačelnik otkrio da je sretan jer su mu kolegice i kolege ukazale povjerenje, ali da se osjeća i malo nesigurno.

– Osjećam se odlično, ali u isto vrijeme i malo nesigurno. Imam dosta obaveza, ali mislim da sam dovoljno pametan i da imam dovoljno pametnu obitelj i prijatelje koji će mi pomoći da se uspješno nosim sa svime što me čeka – zaključio je Luka Šimunović.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!