[VIDEO] Svaka čast! Pogledajte koje su sve poslove radile osobe s intelektualnim teškoćama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Udruga OSIT iz Bjelovara završila je Projekt „Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku“ . U Projektu su aktivno sudjelovali štićenici, osobe s intelektualnim teškoćama koji su bili odlični i s puno ljubavi, entuzijazma i volje odradili posao najbolje što su mogli.

Inače, komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga kroz projekt „Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku“ progovara kroz brojene aktivnosti. Riječ je o projektu Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske udruge odnosa s javnošću i Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar, kojim se želi skrenuti pozornost na marginaliziranu skupinu ljudi. Njihov oblik invaliditeta, bez specifičnih pokazatelja, najčešće stigmatizira tu populaciju osoba s invaliditetom.

Mogu raditi jednostavne poslove

Cilj je pokazati da osobe s intelektualnim teškoćama imaju sposobnosti naučiti i raditi jednostavne poslove. Nužno je takve osobe uključiti u društvo jer upravo kroz priliku dobivanja posla, bilo da je riječ o zapošljavanju ili volontiranju, oni žele biti prihvaćeni. Uz to, daje im se mogućnost i prosperitet, a raste im samopouzdanje i vjera u život. Sretni su i ponosni. Stečenim kompetencijama i iskustvom lakše se mogu uključiti na burzu rada te na taj način privređuju i osjećaju se korisnima. Ako im pružimo priliku, bez sažaljenja, mogu se osamostaliti,
postati samostalni te izaći će iz sustava, što je iznimno važno. Dug je to proces ali zahvaljujući ovakvim projektima osobe s intelektualnim teškoćama lakše će svoje mjesto naći u društvenoj zajednici. Zato osobe s intelektualnim teškoćama ne sažalijevajte već im svi zajedno dajmo priliku. U sklopu projekta snimljeni su spotovi sa štićenicima koji imaju zadatak motivirati poslodavce. Voditelj projekta je Mario Blaha.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!