Zlatko Gilanj božićna drvca uzgaja duže od četiri desetljeća. Otkrio nam je kako odabrati najbolje!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Zlatko Gilanj, veterinar iz Velikog Trojstva, već godinama je poznat i kao jedan od vodećih uzgajivača božićnih drvaca na ovom području. Što više voli, teško je razlučiti jer je 1977., kada je razmatrao što studirati, upisao – i veterinu i šumarstvo. No, s vremenom je ljubav prema životinjama prevladala pa službeno radi kao veterinar. Ipak, nije zanemario posao uzgoja božićnih drvaca koji je učio od obiteljskog prijatelja. Tim se poslom bavi već 43 godine. I odlično mu odgovara.

– Kad odem na zemljište s drvcima, tamo se odmorim od veterine. Isključim mobitel, ptice pjevaju, a ja šećem. Nema ljepšeg nego otići u božićna drvca, sve miriši i vrlo je opuštajuće – priča Gilanj.

No, da to nije tek neki jednostavni posao “sa strane” dokaz su i ne baš jednostavni uvjeti uzgoja. Ova godina, vremenski je bila jako nepogodna za uzgoj drvaca.

– Kiše su padale u nezgodno vrijeme, trave su rasle, a mi smo stalno nešto radili oko drvaca. Kod srebrne smreke, budući da je bila vlaga i visoka temperatura do početka studenog, razvile su se gljivice, iglice su požutjele, a smreka se osula. Uz obilnu kišu, rasli su i vrhovi što nije dobro. Ova godina ipak je bila dobra za one koji su tek posadili drvca, jer su se zbog vlage dobro primila u zemlju – pojašnjava.

Cijene rasle, ali ne pretjerano

Što se inflacije tiče, napominje da se i u njihovom poslu osjeti. Jedina sreća je što se umjetno gnojivo cjenovno vratilo na neku normalniju razinu. Zato su oni cijenu svog proizvoda podigli samo 10 posto.

– Svatko treba imati Božić i božićno drvce, nadam se da to nije preskupo u moru troškova. Zato nismo značajno dizali cijenu – napominje, i dodaje da je potražnja odlična.

Ipak, prije prodaje, drvca treba posjeći. Naš sugovornik kaže da ne bi drvca mogao ni prodavati da nema poznanika, prijatelja, ali prvenstveno sinova, Nikole i Davida, koji ih sijeku. Osim sječe, sinovi su pomogli u čitavom uzgojnom procesu božićnih drvaca, pa ih Gilanj hvali jer bez njihove pomoći ne bi ništa uspio.

U ponudi kod njih i ove je godine obična smreka koju u maloprodaji prodaju za oko 15 eura, srebrna smreka i jela čija se cijena kreće od 30 eura pa na više. Ona je nešto skuplja, no, njezino je uzgajanje nešto kompliciranije pa je cijena logična.

Gilanj će prodavati svoja drvca u Zagrebu gdje je već osigurao prodajna mjesta, a siguran je kako će sve njegove kolege koje će drvca prodavati u Bjelovaru, cjenovno i kvalitetom biti u zadovoljavajućem rangu. Evo i na što treba pripaziti pri kupnji božićnih drvaca.

– Građanima preporučujem da pogledaju na deklaraciji jesu li prodana i rezana u Hrvatskoj. Naime, u Njemačkoj je sredinom studenog završila sječa, što je gotovo mjesec i pol do Božića. Zato je sigurno kupovati hrvatska drvca koja su relativno nedavno posječena. Naša su i prirodnija drvca, uzgojena s manje kemikalija. No, u konačnici, najbolje je da ljudi sami odluče – kaže i napominje da treba paziti i koja se vrsta drvca kupuje.

Već sad je pravo vrijeme za kupovinu hrvatskih drvaca

– Smreka je najbolja za kititi u nešto hladnijim, vanjskim prostorima. Za unutarnje prostore, najbolje su jele koje će dugo biti zelene i izdržati bez sipanja, unatoč visokoj cijeni na koju se može malo zažmirit – pojašnjava.

Napominje kako je ključno drvce postepeno odnijeti u kuću nakon kupnje a ne ga šokirati prelaskom iz hladnoće u topao prostor. Drvca najduže opstaju u stalcima s vodom. Također, tko može, poručuje, neka kupi drvce s korijenom, jer ako se i ne primi, duže će biti svježe. Daje odgovor i kada je najbolje kupiti drvce.

– Trenutno, kad god kupite drvce, bit će dobro. Ključno je da se posiječe kada je vrijeme vani mekano, no kupili ga u tjednu prije Božića ili sada, ako je posječeno, njemu je svejedno jer više ne vegetira. No, ni sada nije prerano za njegovu nabavku. Ako se sa sječom čeka do Badnjaka, tri dana mraza može degradirati njegovu kvalitetu. Treba paziti i pri pakiranju, posebno srebrne jele koja se mora pakirati po hladnom vremenu – savjetuje Gilanj koji svima želi sretne blagdane i puno zdravlja u nadolazećoj godini.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!