Tovljači junadi nezadovoljni poticajima, no vjeruju u bolju budućnost

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nakon dvije godine Zvonimir Širjan je predsjedničku palicu Udruge za tov i uzgoj junadi Baby beef predao Toniju Raiču. Raič tako odlukom skupštine održane na Bjelovarskom sajmu ponovno dolazi na čelo udruge koja ima tristotinjak članova i drži 90 posto domaćeg tova junadi, a najmlađa među njima je Sara Tar iz Lasovca. Ta 28-godišnja profesorica povijesti kaže da do pred pet godina nije mogla zamisliti da će dane provoditi radeći u staji i na polju, ali tada je počela uviđati privlačnost obiteljske farme koju je tek godinu prije njenog rođenja osnovao tata Robert.

-Prije pet godina me srce počelo intenzivno vući doma, a studirala sam u Zadru. Vratila sam se doma i sada sam zaposlena na našem gospodarstvu i pomažem tati u svemu što rati kaže ta mlada poljoprivrednica.

 

Danas se više ne vidi u učionici kako predaje povijest već joj je budućnost na farmi koju želi dodatno razviti i unaprijediti.

-Htjela bih modernizirati farmu, trebali bi jedan dio i asfaltirati tako da to sve bude malo ljepše – otkriva svoje planove Tar.

Modernizacija bi bila lakša kada bi i država imala više sluha, priča nam tovljačica koja kao jedan od najvećih problema vidi rezanje poticaja, a iako se u nepoljoprivrednoj javnosti na njih često gleda poprijeko kao sredstvo kupnje skupocjenih automobila, oni odlaze na stoku i farmu, a ne samim poljoprivrednicima, ističe Sara Tar. Upravo su poticaji bolna točka koja “žulja” i vodstvo udruge.

-Nismo zadovoljni time što se stočarima ukida otprilike 14 do 15 milijuna eura iz Programa povijesnih prava. Mi u tovu junadi smo izgubili otprilike 40 posto od tog iznosa koji će se ukinuti do 2026. – ističe donedavni predsjednik, a sada dopredsjednik udruge Zvonimir Širjan.

 

Iz Ministarstva poljoprivrede uzvraćaju da vode računa o tovljačima junadi.

-Izborili smo se da sektor tova junadi ostane unutar proizvodno vezanih plaćanja i u novom programskom razdoblju od 2023. do 2027., a to smo morali posebno elaborirati Europskoj komisiji s obzirom na rast brojki u tom sektoru. Uz to je u ovom sektoru izmjenama 2021. potpora za dobrobit životinja narasla za više od četiri puta – naglašava ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede Zdravko Barać.

Pred samim tovljačima je sada dizanje sektora posebno na području plasmana i kvalitete, ali i količina. Prošla su slavna vremena kada se iz Bjelovara junetina plasirala u NATO, ali to je dokaz da se može i poticaj za dalje.

-Povijest nam kaže da imamo pravo gledati u bolju budućnost. Nije nekada jak bio samo BIM, to je bila i Križevčanka, Danica, Ivanec, mesne industrije koje praktički ne rade danas. Meni je strašno krivo kada čujem posebno od dužnosnika da smo veliki i mali, a mi smo svi šaka jada i kada nas skupite ne možemo prehraniti 60 posto stanovništva. Mogućnosti su neslućene – kaže predsjednik Baby beefa Toni Raič i dodaje kako ne treba gledati u prošlost nego se treba okrenuti budućnosti jer na jedan investiran euro u govedarsku proizvodnju društvo će dobiti minimalno pet eura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!