Hoće li biti mesa i koliko za njega moramo izdvojiti?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hoće li svinjetina biti skuplja od janjetine i junetine? Pitanje je to koje se posljednjih mjeseci zahvaljujući divljanju cijena postavlja. Cijena svinja i svinjskog mesa je u drugom tromjesečju u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla za 36,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Vijest je to koja je pogodila mnoge jer smo po potrošnji svinjetine pri vrhu Europe. Građani i bez proučavanja statističkih podataka znaju da im je nakon kupnje svinjetine novčanik prazniji.

-Poskupjelo je meso skoro pedeset posto, u godinu dana je poskupjelo, ali ja uglavnom kupujem na sniženjima jer sam u mirovini, pa kupujem na akcijama – kažu nam građani.

Uzgajivači koji uspiju pronaći kupca zbog rasta ipak nemaju previše razloga za veselje, ali ni za pretjerano nezadovoljstvo. Cijena odojka je po kilogramu žive vage od četiri do pet eura, a tovljenika od 2,50 do oko tri čime se mogu pokriti troškovi.

-Kada bih rekao da je to realna cijena možda bi se netko naljutio, ali pogledajte sve drugo i koliko mi ulažemo. Mi ne možemo zaraditi basnoslovan novac, ali bitno da se pokrijemo. Ta cijena bi trebala zadovoljiti, trebala bi, ali ne ostaje tu nešto strahovito puno – kaže predavački svinjogojac Vlado Biškup.

Svinjogojci dakle dobiju od oko dva i pol do pet eura po kilogramu žive vage ovisno prodaju li tovljenika ili odojka, a koliko za kilogram slasne svinjetine moraju izdvojiti građani?

-Svinjski but 7,60, svinjska lopatica 7,20, a svinjski kare i vratina s kostima 6,90 – navodi vlasnik jedne bjelovarske mesnice Ivica Šikač.

Što je s junetinom i teletinom s kojom se zbog cijena koje su jedno vrijeme divljale svinjetina sve češće uspoređuje?

-Juneći but 11,20, juneća lopatica i vrat bez kostiju 11 eura, juneća eura su 7,30 – kaže Šikač.

Otkupna cijena junadi je od 2,90 do 3,20 eura po kilogramu žive vage što zbog visokih ulaznih troškova nije dostatno, ističe dopredsjednik Udruge tovljača junadi Baby beef Toni Raič. Na potražnju se pak ne mogu požaliti jer je pred blagdane potražnja uvijek, kažu, dobra i nema zastoja na tržištu. Većina u Hrvatskoj utovljene junadi odlazi za Italiju i Libanon, u najavi je i Libija dok se na domaćem tržištu plasira u Istru, Dalmaciju i tek nešto malo na kontinentalnom dijelu.

-Grad Zagreb je skloniji akcijama. Kvaliteta je manje bitna, a bitna je cijena, niska cijena – kaže Raič.

 

I ne samo u Zagrebu. Zbog niskih primanja mnogi su prisiljeni biti lovci i lovkinje na akcije, a uoči Božića i Nove godine kada se na stolovima mnogih nađe odojak, prasetina, svinjetina mnogi strahuju da će cijena dodatno skočiti.

-Svake godine je za Božić skakala, pa mislim da će tako i ove. U mesnicama ga ispod deset eura neće biti sigurno, kupit će ga se i tako, ali manje – dijele svoja razmišljanja građani.

Šikač drži da cijene uoči Božića neće rasti iako to, kaže, ovisi o dobavljačima. Osim od rasta cijena svinjetine pojavio se i strah od nestašice zbog afričke svinjske kuge i činjenice da su zbog niskih biosigurnosnih uvjeta i u ostatku zemlje neki morali riješiti svinje. Manjak grla osjetit će se nagodinu, ali na tržištu ne bi trebalo ostati rupa.

-Za Božić je uvijek bila nestašica na domaćem tržištu, ali uvijek se uvezlo odojaka tako da ne vjerujem da će i ove godine nedostajati – kaže Biškup.

Činjenica je da ovisimo o uvozu jer je što se svinjetine tiče samodostatnost na oko pedeset posto i na putu prema dolje. Godišnje uvezemo 118 tisuća tona svinjskog mesa i na cijene na hrvatskom tržištu puno više od situacije s afričkom svinjskom kugom u našem dvorištu utječe uvoz, a on je poskupio zbog rasta troškova, ali i pada proizvodnje u zemljama poput Njemačke, Nizozemske i Danske. Zbog ekoloških propisa Europa mora smanjiti proizvodnju, a manja proizvodnja znači veće cijene i ondje, ali i kod nas.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!