Mjere aktivne politike zapošljavanja u BBŽ razgrabljene, evo koje su bile najpopularnije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Dok se priprema novi paket Mjera aktivne politike zapošljavanja za 2024. godinu, a nakon što je sa zadnjim danom studenog završila predaja zahtjeva za mjere, u Područnom uredu HZZ-a Bjelovar objedinjuju se podaci za 2023. godinu. U tekućoj godini nezaposlene osobe mahom su birale opcije koje im omogućuju stjecanje određenih praktičnih znanja kroz mjeru osposobljavanje na radnom mjestu ili su birale vaučere koji im omogućuju nadogradnju postojećih znanja i vještina ili pak stjecanje novih.
Općenito, mjere je u 2023. koristila 1674 osoba, njih najviše, 312 je uključeno u mjeru osposobljavanje na radnom mjestu, a 277 osoba je na tržište rada uključeno kroz potporu za zapošljavanje. Potporu za samozapošljavanje koristilo je 118 osoba.
U vaučere za obrazovanje su uključene 273 osobe, a najtraženiji programi bili su: rukovanje viličarom u skladišnom prostoru, knjigovođa, internetski marketing i brendiranje. Uz uključene u vaučere, njih još 81 čeka početak nastave u odabranoj obrazovnoj instituciji. Za sada se kroz vaučere mogu obrazovati nezaposlene i zaposlene osobe za digitalne ili zelene vještine, odnosno za zelena ili digitalna radna mjesta. Trenutno 141 obrazovna ustanova nudi 923 programa.
Što se tiče aktivnosti CISOK centra Bjelovar, u ovoj godini na individualnom savjetovanju bilo je 3736 osoba, među njima najviše je nezaposlenih, učenika osnovnih i srednjih škola, studenata, ali i zaposlenih osoba koje su se najviše informirale o vaučerima.
Na kraju, u prvih jedanaest mjeseci u HZZ PU Bjelovar registrirano je u prosjeku 3250 nezaposlenih osoba, objavljeno je 3638 natječaja, a traženo je 5664 radnika.

Foto: Pexels


PODIJELI S PRIJATELJIMA!