Obrtništvo je u porastu, a obrtničkoj sadašnjosti i budućnosti su uručene nagrade

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Pred bjelovarsko-bilogorskim obrtništvom je svijetla budućnost može se zaključiti nakon sjednice Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije. U županiji je trenutno 1428 obrta u kojima je zaposleno 4048 radnika, a u usporedbi s istim razdobljem prošle godine to je čak 111 obrta više. Pri tome prednjače oni iz uslužnog sektora.

-Sada se otvaraju obrti koji se tiču njege tijela i fitnessa. To je sada najnoviji trend otvaranja obrta koji se tiču ljepote – navodi predsjednik županijskih obrtnika Damir Pavec.

 

Obrti koji se brinu za to da izgledamo reprezentativno ustraju i opstaju, pa ne čudi da su ove godine za dugogodišnji uspješan rad dvije Plakete Zlatne ruke dobile frizerke, Bjelovarčanka Danijela Jukić i njena garešnička kolegica Ksenija Duk. Zlatne ruke su otišle i u ruke Vesne Bok, čazmanske vlasnice cvjećarsko-svjećarskog obrta, daruvarske ugostiteljice Marine Ivanko i bjelovarskog ugostitelja Nuhija Ismailija. Ismaili je u poslu već 40 godina i najveći je izazov, kaže pratiti sve ono što se mijenja.

-Uvijek su neke novine. Ugostiteljstvo je velika odgovornost, potrebno je puno truda, rada, zdrave hrane i tradicije da bi čovjek mogao opstati, a jako su bitni i potrošači koji znaju prepoznati kvalitetu koju mi nudimo. Bez potrošača nema rezultata – ističe Nuhi Ismaili i dodaje kako bi uspjeh bio nemoguć bez rada 11 zaposlenika.

 

Sudeći prema priznanjima učenicima obrtničkih zanimanja za budućnost obrtništva u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji se ne moramo bojati. Plaketu Mlade ruke su osvojili Petar Marin Bubaš, učenik Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje koji je budući automehaničar, Sven Sudarević iz Srednje škole Čazma koji se školuje za strojobravara te Matej Sabolić iz Obrtničke škole Bjelovar, učenik trećeg razreda zanimanja automehaničar. Automobili su njegova ljubav od malih nogu i upravo ondje vidi i svoje sutra.

-Plan je zaposliti se, steći još znanja i onda položiti majstorski ispit, a nekada u budućnosti ću možda otvoriti i nešto svoje – otkriva nam svoje planove Matej Sabolić.

 

Plaketu Obrtničke komore su dobili Igor Brajdić, Zlatko Bakunić i Jasna Trupac, Povelju HOK-a Ivica Ćurić, Priznanja HOK-a Sanko Šumbera, Branka Jurić i Danijel Šikljan, a Zahvalnice HOK-a Katarina Katić i Darko Lončar. Složili su se obrtnici da im je poslovati lakše zahvaljujući mjerama Vlade i Bjelovarsko-bilogorske županije, a dobre vijesti im je donio župan Marko Marušić koji je na dodjeli priznanja najavio kako će neke mjere nagodinu i “podebljati”.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!