Medicinska škola Bjelovar postaje lider u obrazovanju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Završnom konferencijom kraju je priveden projekt Regionalnog centra kompetentnosti Medicinske škole Bjelovar. Projekt je to započet još u veljači 2019. Riječ je o projektu vrijednosti 4.429.501,69 eura (33.374.080,51 kuna). Bespovratna sredstva EU iznose 3.981.684,25 eura (30.000.000,00 kuna) i dolaze iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Vlastito sufinanciranje iznosi 447.817,44 eura (3.374.080,51 kuna), od čega je na temelju Javnog poziva Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, iz Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, dobiveno 50 posto.

Tim je projektom dograđeno 1.866 metara kvadratnih prostora, a rekonstruiran je još 91-ak kvadratni metar. Rezultat je nekoliko novih moderno opremljenih kabineta i laboratorija.

Simulacijski centar, jedini takav u Hrvatskoj

-U novoj i “staroj” zgradi smo opremili kabinete za sva zanimanja u sektoru najsuvremenijom opremom. U prizemlju se nalaze hidroterapija, kineziterapija, elektroterapija i masaža, na drugom katu se nalaze kabineti za medicinsku biokemiju, mikrobiologiju, imamo novi dentalni laboratorij, u staroj zgradi imamo novoopremljeni farmaceutski laboratorij – navela je tek dio novina ravnateljica Medicinske škole Bjelovar Biljana Balenović.

 

Najponosniji su na simulacijski centar, jedini takav u Hrvatskoj u kojem učenici na modelima i to od beba do starijih ljudi.

-Simulacijski centar ima pet kabineta vještine koji su raspoređeni po različitim kategorijama, imamo ginekološki-opstetrički, pedijatrijski, kirurški, internistički, hitni, ima prostoriju za analizu i centralnu prostoriju sa softverom kojim se sav postupak simulacije snima i provodi i polaznici onda gledaju što su dobro, a što loše napravili – kaže voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti Tina Jelić Balta.

 

Upravo je to stjecanje vještina u uvjetima što sličnijim stvarnosti ključno ili kako je rekla Jelić Balta “možemo imati znanje, ali ako nemamo vještinu jao si ga nama”. Po opremljenosti u Regionalnom centru kompetentnosti Medicinska škola Bjelovar je u nekim područjima vodeća u Hrvatskoj, ali i opremljenija od bjelovarske bolnice. Kada se tome doda projekt Uspostave Regionalnog centra kompetentnosti kojim se osuvremenjuju strukovni programi i povezuje s gospodarstvom dolazi se do značajnog iskoraka.

-Postajemo lider u ovom dijelu Hrvatske i imat ćemo uvjete kakve dosadašnje generacije učenika i studenata nisu mogli ni zamisliti, to su najsuvremeniji uređaji, najsuvremenija oprema. Svakako dajemo novi pristup obrazovanju i podići ćemo i kvalitetu zdravstvene skrbi u našoj županiji, a vjerujem i šire. Ovdje će se i zaposleni moći prekvalificirati čime ćemo i podići konkurentnost na tržištu rada – naglasio je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić.

 

Svrha ovog projekta je uspostava infrastrukture kako bi se RCK organizirao kao mjesto edukacije učenika i studenata, stručnog usavršavanja osoba zaposlenih u zdravstvu te mjesto prekvalifikacije i stjecanja kvalifikacija odraslih nezaposlenih osoba i osoba s teškoćama. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj
Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Medicinske škole Bjelovar.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!