Mladi bjelovarski glazbenik Bruno Bišćan otkrio: Za Božićni gala koncert sam ispisao 2000 stranica nota

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Odrastao je uz Božićni gala koncert, a ove godine po prvi put je dobio priliku ravnati Gala orkestrom. Njegovo ime je Bruno Bišćan, a Bjelovarčani ga već sada znaju kao sjajnog mladog glazbenika. S malim vremenskim odmakom od koncerta, razgovarali s Bišćanom koji je otkrio kako mu je bila velika čast što je imao priliku ravnati Gala orkestrom te kako se nada da je Gala orkestar uspio ispuniti očekivanja publike.

– Stvarno sam se trudio da u orkestru budu naši bjelovarski glazbenici – od njih 35, čak ih je 27 iz Bjelovara – ovdje žive ili rade. Drago mi je da se Gala orkestar vraća bjelovarskim glazbenicima. Meni je jako važno da u orkestru imamo jednu obiteljsku atmosferu. Istovremeno ga čine odlični glazbenici s kojima je u isto vrijeme ugodno raditi pa je lako zajedno stvarati glazbu što je na kraju i najbitnije. Zahvaljujem svim svojim kolegama glazbenicima s kojima na Gala koncertu dijelio pozornicu – kazao je Bišćan zahvalivši i gradonačelniku Dariju Hrebaku i Mladenu Medaku Gagi na ovoj prilici. Prilika koju je dobio, donijela je veliku odgovornost, kao i velike pripreme koje su prethodile prvoj probi. Naime, Bišćanova zadaća bila na pripremiti 23 aranžmana za 35 članova orkestra. Priznaje kako je riječ o golemom poslu, no napominje kako mu je bilo važno da program ipak nije samo sviranje gotovih aranžmana, nego da ima i umjetničku vrijednost.

– Cilj mi je bio da prezentiramo nove glazbene ideje i vizije božićnih pjesama, a to zahtijeva puno truda i vremena. Uz sve to, u formi mjuzikla orkestar nema samo ulogu pratnje solista, već mora i dočarati određene ugođaje, karakterizirati pojedine likove i općenito je puno uključeniji u cijelu radnju. Iako se ova ideja meni odmah svidjela, u isto vrijeme je donijela i velik izazov. Samo pisanje aranžman počelo je već u rujnu, a sretan sam što imam odličan tim aranžera i kompozitora s kojima surađujem na velikim projektima. To su mladi glazbenici Jurica Bajević, Klara Lavriša i Jan Lovšin koji su pisali dio aranžmana za Božićni gala koncert. Nakon priprema aranžmana, slijedi priprema fascikala za 35 glazbenika, printanje i lijepljenje nota i partitura. Konkretno, za ovaj koncert sam isprintao više od 2000 stranica nota. Tek nakon ovog svega na red je stigla prva proba – otkriva Bišćan dodajući kako je ponosan na orkestar koji je dao svoj maksimum na koncertu. Izuzetno mi je drago, nastavio je, što je publika to prepoznala i popratila pljeskom na kraju koncerta.

– Znam koliki smo trud uložili na probama i koliko je kompleksna forma mjuzikla bila za postaviti. Tijekom cijelog koncerta glazbenici moraju biti uključeni i nema niti trenutka odmora. Ja sam uz standardnog praćenja partitura morao pratiti i scenarij i paziti na dogovorene znakove i spremnost orkestra što je stvarno zahtjevan posao. Za organizaciju jednog ovakvog događaja potreban je cijeli tim ljudi jer ima toliko segmenata o kojima se treba brinuti, promišljati i rješavati probleme. Kod nas je sve Gaga sam odrađivao osim orkestra i aranžmana. Samo u mom dijelu organizacije orkestra pomagao mi je Luka Iverac koji je dogovorio odličnu gudačku sekciju. Isto tako, ravnateljica Glazbene škole Vatroslav Lisinski Nevenka Presečan Arvay nam je ustupila udaraljke i stalke za note te prostor za probe. Kao i uvijek velika mi je potpora u organizaciji cijela moja obitelj – pojasnio je Bišćan koji je otkrio sve osobe od kojih je bio satkan Gala orkestra jer, naglasio je, bez njih ništa ne bi bilo moguće. To su Gordana Došen, Marta Meštrović, Mladen Novoselec, Sara Oškera, Ozren Žnidarić, Ivan Manjkas, Daniel Majbaum, Zvonimir Bajević, Jurica Bajević, Ivan Oškera, Dalibor Kasunić, Ivan Gužvinac, Daniel Rajković, Siniša Pauška, Nebojša Buhin, Davor Dedić, Martin Lajtman, Jernej Vindšnurer, Antun Profeta, Borna Brekalo, Renato Palatinuš, Tomislav Vrabac, Luka Baranašić, Martina Drakulić, Maja Fejer, Vanda Novoselec, Lorena Radičević, Fani Perišić, Tomislav Vitković Marta Balenović, Barbara Vlainić, Luka Iverac, Andrija Šimić, Lovro Kovačević i Mihael Vorel.

 

Foto: Grad Bjelovar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!