Sve je spremno za veliki nacionalni iskorak moto budnice, odlučivat će Ministarstvo kulture

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Večeras smo kompletirali materijale za prijavu zaštite moto budnice kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske, pohvalio se u četvrtak zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić uz napomenu da već sutra ujutro šalju materijale.

Podsjetimo, Grad Bjelovar želi zaštiti moto budnicu koja se održava već dulje od stoljeća kao nematerijalno kulturno dobro. Jedinstveni običaj prvomajske proslave na motorima u Bjelovaru se prvi puta održao davne 1920. godine, a u medijima se pod nazivom moto-budnica prvi puta spominje 1946. godine.

„Tradicionalna budnica, koja posljednjih godina u Bjelovaru okupi i oko 800 motorista iz cijele Hrvatske, jedinstven je događaj koji se održava u ranu zoru 1. svibnja u povodu Praznika rada i upravo radi te posebnosti, naša je želja zaštiti ga kao nematerijalno kulturno dobro”, pojasnio je svojedobno zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić dodavši da je važno da se budnica zaštiti kao nematerijalna kulturna baština te se nada se da će se uspjeti dokazati povijest i tradicija moto budnice u Bjelovaru temeljem arhivskih zapisa i fotografija o njezinu održavanju.

Uz predstavnike Grada Bjelovara, u pripremi materijala sudjelovali su i predstavnici Moto kluba Bjelovar, ujedno i organizatora budnica, Državnog arhiva, Konzervatorskog odjela pri Ministarstvu kulture i medija te Gradskog muzeja, a postupak se nastavlja u Ministarstvu kulture i medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!