Župan: Unatoč smanjenju proračuna pokrećemo niz investicija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iako će proračun BBŽ za iduću godinu biti gotovo za trećinu manji, ulaganja neće nedostajati. Naime, upravljanje Općom bolnicom Dr. Anđelko Višić od iduće godine preuzima država pa se financije namijenjene najvećoj zdravstvenoj županijskoj ustanovi više ‘ne broje’ u Županiji.

„Najvažnija činjenica je to da je proračun za 2024. manji za 31 posto odnosno nešto više od 43,7 milijuna eura. Ovo smanjenje tiče se bjelovarske opće bolnice dr. Anđelko Višić koja od 1. siječnja prelazi u nadležnost države i time njen financijski plan neće bio dio konsolidiranog proračuna Bjelovarsko-bilogorske županije. Zbog javnosti želim naglasiti da ovo smanjenje proračuna ni u kojoj mjere ne utječe na aktivnosti i funkcioniranje Bjelovarsko-bilogorske županije. Naime, ta sredstva bila su namijenjena za funkcioniranje same bolnice i Županija na to nije mogla utjecati. Izdvajanjem bolnice nismo ništa izgubili, ona će ostati tu gdje je i pružati zdravstvenu skrb našim građanima kao i do sad, a tko će njome upravljati manje je važno”, poručio je župan Marko Marušić u razgovoru za Alfa radio.

Više za gospodarstvo

Unatoč smanjenju u proračunu županije ostaju svi važni projekti i aktivnosti, a ono što je posebno važno je da će brojke stavke proračuna biti povećane. Primjera radi, proračun za gospodarstvo bit će veći za nešto više od 2,5 milijuna eura u odnosu na ovu godinu.

„Sredstva su povećana po svim mjerama i aktivnostima. To se posebno vidi kod onih mjera za koje je vladao najveći interes. Tako smo mjeru za nabavku novih i rabljenih strojeva i opreme povećali za gotovo 40 tisuća eura i mjeru potpore sufinanciranje uređenja proizvodnog poslovnih objekata i obrtničkih radionica za gotovo 17 tisuća eura”, kazao je župan.

I dalje su naglašena ulaganja u obrazovanje i kulturu koja čine više od polovice proračuna, a od kapitalnih projekata župan ističe dovršetak izgradnje dvorane u Hercegovcu, početak projekta izgradnje dvorane bjelovarske gimnazije s podzemnom garažom te energetsku obnovu Tehnička škole Bjelovar.

Vratili kratkoročni kredit

„I ovdje također imamo povećanja, pa smo tako primjerice planirali veća sredstva za stipendiranje studenata te utrostručili sredstva za javne potrebe u kulturi. Jednako tako povećali smo izdvajanje za prijevoz učenika osnovnih škola”, napominje župan.

U posljednje dvije i pol godine, osim redovnim poslom, morao se baviti i saniranjem dugova svog prethodnika, kao i dovršetkom projekata za koje nisu bila osigurana sredstva.

„Naše financijsko stanje i dalje je daleko od idiličnog, ali racionalnim i ekonomičnim upravljanjem uspjeli smo riješiti dobar dio problema. Priveli smo kraju projekt izgradnje Glazbene škole, za što nisu bila osigurana sredstva, dovršili smo dvoranu u Velikoj Pisanici, a uz sve to uspjeli smo u cijelosti vratiti i kratkoročni kredit od 1,4 milijuna eura koji smo podigli u proljeće 2023. godine radi osiguranja likvidnosti. Uspjeli smo pomoći i našim zdravstvenim ustanova, domu za starije te našim školama kojima državna sredstva nisu dostatna za redovno funkcioniranje. Unatoč svim problemima i dalje držimo ‘glavu iznad vode”, poručuje župan Marušić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!