Aktualni sat: Od nove gimnazijske dvorane i podzemne garaže do liste čekanja u bolnici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR –  15. sjednica Županijske skupštine počela je aktualnim satom. 

Vijećnika Marijana Sabolovića (HSS)  zanimalo je kako je 2023. godina prošla za poljoprivrednike po pitanju javnih poziva. 

Pročelnik Zlatko Pavičić – Krajem prošlog mjeseca završili smo sa javnim pozivima subvencije u poljoprivredi i javilo se 887 korisnika i prema njima će BBŽ uplatiti 248 tisuća eura. Ako gledamo prošlu godinu, imali smo 865 zahtjeva i utrošili smo 228 tisuća eura i ako uzmemo 2021. godinu imali smo 436 zahtjeva i uplatili smo 112 tisuća eura što znači da svake godine imamo određeno povećanje. Prošle godine proračun je bio milijun i 400 tisuća eura. Ove godine proračun odjela za poljoprivredu planiramo sa milijun i 88 tisuća eura što je povećanje od 220 tisuća eura – kazao je pročelnik Zlatko Pavičić. 

Vijećnika Zlatka Barilu (HSU) zanimalo su liste čekanja u bjelovarskoj bolnici te je naveo bolnicu u Čakovcu kao dobar primjer.

Ravnateljica Opće bolnice ‘Dr. Anđelko Višić’ Sanela Grbaš Bratković – U bolnicu u Čakovcu su rezultati dobri, ali naši su ipak malo bolji. Govori se najviše za liste čekanja za dijagnostičke preglede. Znači ti svi pregledi do kraja ove godine, po naputku ministra, moraju biti ispod 270 dana za prvi pregled. Naša bolnica je dovela te liste čekanja za sve dijagnostičke preglede ispod 270 dana – rekla je, između ostalog, ravnateljica Grbaš Bratković. 

AnaMaria Šepl Plentaj (HDZ) pitala je planira li Županija ulaganje u primarnu zdravstvenu zaštitu. 

-Vodimo brigu o cjelokupnom zdravstvenom sustavu naše županije, stoga me vesele nikada veća ulaganja u područje Doma zdravlja naše županije, konkretno radimo na energetskim obnovama ispostava Doma zdravlja u Daruvaru i Grubišnom Polju. Uredili smo i prostor obiteljske medicine Doma zdravlja u Bjelovaru, odobrena su sredstva za uređenje školskog dispanzera u Daruvaru, uredili smo i prostor stomatologije u Bjelovaru, sanirali smo kroviše Doma zdravlja u Čazmi, očekujemo rezultate natječaja za energetsku obnovu Doma zdravlja u Garešnici. To su samo neki pokazatelji nikad većeg ulaganja u Dom zdravlja u BBŽ-u kazao je župan Marko Marušić. 

Vijećnika Damira Bajsa (Fokus) zanimalo je zašto nije nastavljen program centra izvrsnosti te je naveo da je bilo četiri centra izvrsnosti koji su započeti 2014. godine.

Župan Marko Marušić rekao je da BBŽ ima ustrojena četiri centra izvrsnosti, a to su matematika, engleski, kemija i informatika. Ukupna administracija i računovodstvo provodilo se u Gimnaziji Bjelovar koja je nositelj centra izvrsnosti iz matematike i engleskog jezika. Bjelovarsko-bilogorska županija za trošak prijevoza, prehrane, predavača i najma škole do sada je utrošila približno 3 milijuna tadašnjih kuna. Stoga je provedena analiza stanja, za koju smo morali tražiti dokumentaciju škole jer ista u županiji nije postojala. Temeljem analize održan je sastanak u Varaždinskoj županiji gdje je jedan od najboljih centara izvrsnosti u Hrvatskoj, kako bi unaprijedili rad našeg centra. Provedena je anketa među učenicima naših škola kako bi se ispitala sam zainteresiranost učenika i u suradnji sa centrom izvrsnosti Varaždinske županije nabavljamo test za identifikaciju nadarenih učenika. Nakon toga, mi ćemo u suradnji sa ravnateljima škola koji su nositelji centara izvrsnosti započeti realizaciju istih – kazao je, između ostalog, župan Marušić. 

Vijećnika Boru Bašljana (DHSS) zanimalo je kakav je plan za dovršetak dvorane u Hercegovcu. 

-Nakon završetka dvorane u Velikoj Pisanici, svakako je prioritet ove županijske vlasti do 2025. godine završiti u potpunosti dvoranu u Hercegovcu. Donesena je odluka o izvođaču radova, sada mora proći rok mirovanja od 10 dana i u koliko u tom roku ne bude nikakvih žalbi ide se u potpis ugovora sa izvođačem. 

Slavka Prišćana (HDZ) zanimalo je kada će biti preseljenje učenika u novu zgradu Glazbene škole u Bjelovaru te kada će se nastaviti rekonstrukcija škole u Predavcu i Podgorcima.

Župan Marko Marušić rekao je da Glazbena škola u Bjelovaru danas ima tehnički pregled. 

-U drugom polugodištu naši učenici će krenuti s nastavom u novoj zgradu Glazbene škole. Što se tiče škola u Predavcu i Podgorcima, znamo da su u dosta lošem stanju, pogotovo u Podgorcima stoga smo tamo promijenili cijeli sustav grijanja, napravili smo nove stepenice i moramo vidjeti, a to će odlučiti na kraju ministarstvo, je li isplativije graditi novu školu i nadograditi postojeću – kazao je, između ostalog, župan Marušić. 

Ines Šarić (nezavisna) željela je da župan komentira stanje u politici na državnoj razini zbog čega je povrijedila poslovnik jer nije upitala ono što je pisanim putem navela da će pitati, ali će odgovor ipak dobiti u pisanom obliku. 

Zorana Bišćana (HDZ) zanimali su detalji oko izgradnje nove školsko-sportske dvorane u Bjelovaru. 

-To je iznimno važan projekt za naš Bjelovar. Naime, naša Gimnazija otkad postoji nije imala svoju dvoranu što je nedopustivo i mi ćemo to promijeniti. Napravili smo analizu stanja, dobili smo mišljenje konzervatora i prije desetak dana krenuli smo i javno savjetovanje. Naš plan je i da ovaj projekt ima širu namjenu, pa smo predvidjelu i izgradnju podzemne garaže i još nekoliko dodatnih sadržaja – kazao je župan Marušić. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!