BBŽ ima najnižu stopu ovisnosti u zemlji, a evo kakve droge preferiraju Bilogorci!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Danas nije problem doći do alkohola, ali porazno je što je sve lakše doći i do raznih vrsta droga. Samo jedan od nedavnih primjera da se s drogom sjeda i za volan, zabilježen je u studenom u Garešnici kada je došlo do prometne nesreće koju je izazvao 31-godišnjak pod utjecajem droge.

Ove godine četiri osobe su kazneno prijavljene zbog kaznenog djela “Neovlaštena proizvodnja i promet drogama” iz članka 190. stavka 2. Kaznenog zakona, odnosno zbog prodaje droge ili dilanja kojima je dokazano 36 takvih kaznenih djela. Osim toga otkriveno je procesuirano i 17 kaznenih djela “Omogućavanje trošenja droga” iz članka 191. Kaznenog zakona ili sve ukupno 53 kaznena djela kriminaliteta droga u deset mjeseci. Ukupno je zaplijenjeno 1777,88 grama marihuane, 95,2 grama amfetamina i 2 ecsatsy-a, digitalne vage i novčani iznos od 2270 € – otkrili su nam iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Navode i da nijedan slučaj nije posebno za istaknuti jer radi se o osobama koje su prodavale navedene vrste droge krajnjim konzumentima, od kojih je dio i maloljetnih osoba, a ostale detalje nisu u mogućnosti iznositi s obzirom na da su kaznene prijave podnesene nadležnom državnom odvjetništvu.

U BBŽ najniža stopa ovisnosti

– Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za 2021. godinu, analizirani su podaci o osobama koje su liječene zbog zlouporabe psihoaktivnih tvari na području Bjelovarsko-bilogorske županije iz kojih proizlazi da je na 100.000 stanovnika ukupno liječeno sedam osoba, što predstavlja daleko najnižu stopu ovisnosti na razini države – kažu u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Marihuana – najzastupljenija

– Analizirajući podatke o ostvarenim zapljenama tijekom 2023. godine i ranijih godina, vidljivo je da je u velikom broju slučajeva bilo zlouporabe droge marihuane i to one koja se neovlašteno proizvodi na području ove policijske uprave, uzgojem biljke indijske konoplje u otvorenim ili zatvorenim uvjetima. Također, ranijih godina, primjetan je porast zapljena sintetičkih droga kao što su kokain i amfetamin, a podaci provedenih kriminalističkih istraživanja ukazuju da je sve veći udio mlađe populacije konzumenata droga – dodaju.

Droga cannabis-marihuana najzastupljenija je droga na području PU bjelovarsko-bilogorske s udjelom većim od 80 posto i tako je već dugi niz godina.

– Međutim za razliku od prethodnih godina u zadnjih dvije do tri godine bilježe se i zapljene droge amfetamin te u manjim količinama kokaina i ecstasy-a. Tijekom jeseni ove godine otkriveno je nekoliko nasada indijske konoplje droge canabis marihuana, o čemu je obaviještena javnost službenim priopćenjima, te su u tijeku vještačenja u Centru za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu, nakon čega slijede odgovarajuće prijave pravosudnim tijelima – zaključuju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!