Tko održava židovska groblja u Daruvaru i Garešnici?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Hrvatskoj postoji 120 židovskih groblja u različitim stanjima, neka bolje, a neka lošije održavana. Čak 19 groblja ima status kulturne baštine, a među njima je i ono daruvarsko. Na Židovskom groblju u Daruvaru ima oko 170 spomenika, prvi ukop na groblju se održao oko 1860. godine, a dio spomenika dovezen je 70-ih godina iz Ivanovog Polja, kako bi židovski spomenici bili objedinjeni na tom području. Danas je to prvenstveno baština i podsjetnik, kao i sva groblja.

– Periodično ga mi, članovi Židovske općine Daruvar, održavamo, kosimo i uređujemo. Godišnje se uredi oko 10-ak spomenika, na kojima se podebljaju slova ili očisti mahovina. Kada se ukaže potreba za nekim drugim intervencijama, poput pada drveta koje se nedavno dogodilo jer je groblje u šumi, onda se to sanira – pojašnjava Aron Bienenfeld, predsjednik Židovske općine Daruvar.

Groblje inače spada pod nadležnost Grada, odnosno jedno je od gradskih groblja. Oko njega brinu pripadnici Židovske općine, ali suradnja s gradom je vrlo dobra, poručuje Bienenfeld. Ipak, problem ovog židovskog groblja, kao i većine u Hrvatskoj, udaljenost je od matičnog groblja. Zato je održavanje često problem kada su takva groblja u pitanju, priča naš sugovornik. Daruvarsko je još i dobro održavano, ali Židovsko groblje u Garešnici, posljednjih je godina pomalo zanemareno.

-Ono je svojedobno bilo dobro uređeno, dok je za njega brinuo moj pokojni otac, a odlična je bila i suradnja s gradskom Upravom Garešnice. No, male židovske zajednice teško održavaju više od jednog groblja. Sada se pregovara s Ministarstvom kulture da bi se ta groblja očuvala posebnim statusom. Onda bi se osigurala i sredstva za njihovo održavanje. Inače, na tih 120 groblja u Hrvatskoj dolazi trenutno 500 Židova što znači da bi njih četvrto trebalo brinuti za pojedinačno groblje, što nije, jasno, nikako moguće – pojašnjava Bienenfeld.

Ipak, kao spomenici kulture, neka od njih imaju i turistički potencijal, koliko god to neobično zvučalo.

– U Pragu i Dubrovniku dobro su uklopili židovsko groblje u turističku ponudu. Groblje samo rijetko može biti turistička lokacija, no ako se to stopi s ostalom pričom o nekom židovskom djelu grada ili staroj sinagogi, onda je to zasigurno zanimljivo i turistima – zaključuje.

Foto: Facebook Židovska općina Daruvar, Facebook Tragom židovske baštine u Hrvatskoj, privatna arhiva


PODIJELI S PRIJATELJIMA!