Evo kome bi pripao pehar za verbalno najaktivnijeg narodnog zastupnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Glasovanjem o novom ministru gospodarstva saborski zastupnici završit će 19. sjednicu u ovom mandatu, a kada su u pitanju narodni zastupnici iz Bjelovarsko-bilogorske županije nema nikakve dvojbe o tomu tko je od njih najviše samozatajan.

Ove godine, naime, Hrvatski sabor održao je pet sjednica, a Vladimir Bilek, saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine, „prešutio je” posljednje tri. Bilek je, podsjetimo, jedan od saborskih zastupnika iz naše županije s najduljim stažom, a i nije previše uobičajeno da su predstavnici nacionalnih manjina često na govornici. Bilek je uvijek tvrdio da se njegov rad ne može procjenjivati „suhom” statistikom i brojem izlazaka pred saborsku govornicu. Bilek se prema svemu sudeći fura na ono što se u filmovima zove „strong&silent type”, dakle na snažnog i šutljivog muškarca.

Odmah nakon njega nalazi se Dario Hrebak, bjelovarski političar u trostrukoj ulozi – saborskog zastupnika, bjelovarskog gradonačelnika i predsjednika HSLS-a. Kako je funkcija puno, a dan ima samo 24 sata, tako je i Hrebak ponajviše bjelovarski gradonačelnik, a tek onda saborski zastupnik i predsjednik HSLS-a. Pri tomu ne treba zaboraviti da je na konstituirajućoj sjednici ovoga saziva upravo njegova požrtvovnost bila ključna. Njegova je ruka bila ona nasušno potrebna 76. koja je novom sazivu Vlade RH dala „zeleno svjetlo”, a u dolasku u Sabor nije ga spriječila ni propisana samoizolacija.

Ipak, Hrebak se javljao na svakoj ovogodišnjoj sjednici te sve zajedno zabilježio 27 izlazaka pred sabornicu. Iako nije pretjerano verbalan, više puta je naglasio da je sudjelovanje u vlasti bitno za realizaciju lokalnih projekata. Kojih u Bjelovaru svakako ne manjka.

Hrebak se ove godine u Saboru javljao otprilike sedam puta manje od Damira Bajsa, bivšeg bjelovarsko-bilogorskog župana koji je sada u dvostrukoj ulozi. U Saboru je člana Fokusa, a kod kuće u Bjelovaru član stranke Damir Bajs – nezavisna lista. Sa 183 javljanja Bajs se upisao na listu aktivnijih saborskih zastupnika, a najviše je inspiriran bio na 16. sjednici kada je za govornicu izišao 44 puta kao predstavnik kluba zastupnika, dodatnih 25 puta replicirao, jedanput sudjelovao u pojedinačnoj raspravi, dvaput odgovarao na repliku i osam puta upozorio na povredu poslovnika.

Kada bi postojao, šampionski pehar za najblagoglagoljivijeg zastupnika ove godine završio bi u Grubišnom Polju na vitrini HDZ-ovca Mire Totgergelija, također veterana mnogih saborskih bitki. Isprva skrušen i šutljiv, Totgergeli je s vremenom stekao iskustvo i samopouzdanje, a njegove saborske statistike nabujale su poput Ilove nakon obilnih kiša.

Sa 193 javljanja uspio je preskočiti Bajsa, a pobijedio ga je i na 16. sjednici sa sve skupa 91. javljanjem. Na toj sjednici Totgergeliju su dva glavna alata bili replika (replicirao je 38 puta) i povreda poslovnika, na što je upozorio 29 puta.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!