Gimnazijalka Karolina predstavljat će Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih fizičara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Karolina Kiš, učenica 4. razreda prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije Bjelovar sudjelovala je na Hrvatskom turniru mladih fizičara koji je održan 16. prosinca 2023. na Institutu za fiziku u Zagrebu. Karolinu je vodio i pripremao mentor Luka Oskoruš, mag. educ. phys., profesor fizike u Gimnaziji Bjelovar.

Hrvatski turnir mladih fizičara je pojedinačno natjecanje učenika srednjih škola koje se organizira po prilagođenim pravilima Međunarodnog turnira mladih fizičara. Učenici pokazuju sposobnost kako rješavanja složenih znanstvenih problema, tako i prezentacije tih istih rješenja kroz znanstvenu raspravu. Natjecanje je istraživačkog i eksperimentalnog tipa te je bazirano na projektnom rješavanju jednog od 17 problema. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja.

Trik s ravnalom

Kako bi učenici uopće mogli dobiti pozivnicu za turnir morali su prethodno poslati rad i eksperimentalno riješiti jedan od 17 problema koji su bili zadani na svjetskoj razini.

Karolina je odabrala problem, Trik s ravnalom. Problem je glasio: Stavite ravnalo na rub stola i bacite lopticu na njegovu slobodnu stranu. Ravnalo će pasti. No, ako prekrijete dio ravnala s papirom i ponovite bacanje, ravnalo će ostati na stolu, a loptica se odbiti. Objasnite ovaj fenomen i istražite relevantne parametre.

Za tu svrhu Karolina je zajedno s mentorom napravila vakuumsku komoru s pomoću koje je provjeravala kako pad ravnala ovisi o atmosferskom tlaku. Osim toga provela je brojna mjerenja i promatrala kako će se visoko loptica odbiti od ravnala u ovisnosti o raznim parametrima.

Turnir mladih fizičara je zahtjevno natjecanja koje se između ostalog sastoji i od znanstvenih borbi. Učenici moraju prezentirati svoj problem i svoje rješenje, a jedan od ostalih pozvanih učenika je oponent i raznim pitanjima pokušava osporiti to rješenje. U ukupnu ocjenu ulazi ocjena rada, rješavanje konceptualnog testa, prezentacija svojeg rada i osporavanje tuđeg rada.

Četvrto mjesto i odlazak na međunarodni turnir

U ukupnom poretku Karolina je ostvarila 4. mjesto čime je osigurala ulazak u peteročlanu ekipu koja će predstavljati Hrvatsku na Međunarodnom turniru mladih fizičara (IYPT) koji će se održati u Mađarskoj, Budimpešta od 10. do 17.7. 2024.

Međunarodni turnir mladih fizičara (International Young Physicist Tournamnet – IYPT) je prestižno međunarodno ekipno natjecanje učenika srednjih škola iz znanja fizike.
Sudjelovanje na turniru je vrsta holističkog učenja baziranog na samostalnom istraživanju i radu. Učenici stječu iskustvo znanstvenog istraživanja, što je pogotovo vrijedno onima koji razmatraju znanstvenu ili inženjersku karijeru. Osim toga, potiče se razvijanje samopouzdanja te komunikacijskih i prezentacijskih vještina.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!