Blagdansko slavlje uz pirotehniku bi vas moglo skupo koštati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Vukovarsko-srijemska policija je ovog tjedna u domu 67-godišnjaka pronašla oko 400 kilograma različitih pirotehničkih sredstava koje je držao zbog preprodaje. Muškarac je izgleda pucao od blagdanskog “veselja”. Upravo se na to glasno “veselje” uz pirotehniku svake godine u ovo doba upozorava u tradicionalnoj akciji MUP-a “Mir i dobro” koja se provodi trideset godina. Za razliku od 67-godišnjaka iz Vukovarsko-srijemske županije, stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije su pitomiji. Kada se gleda prošlogodišnja akcija Mir i dobro nije bilo zaplijenjenih pirotehničkih sredstava dok je na razini države oduzeto 54 komada raznog oružja, 1703 komada streljiva, 52 komada raznih eksplozivnih sredstava (bombe i sl), 4,5 kg eksploziva te 2479 komada pirotehničke galanterije. Zadovoljni su u policiji i što na ovom području nije lani bilo ni ozljeda.

-Tijekom prošlogodišnje operativne akcije “Mir i dobro” na području naše policijske uprave nije bilo ozlijeđenih osoba ni štete na objektima i vozilima dok je na području cijele zemlje ozlijeđeno šest osoba od kojih je dvoje djece zadobilo teške tjelesne ozljede – navodi glasnogovornica Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske Maja Barbir Grubić.

Međutim, kako blagdansko raspoloženje nerijetko briše granice razuma i potiče nerazboritu upotrebu oružja i pirotehnike nije naodmet ponoviti određena pravila. Iako se na nazovimo ju “lakšu kategoriju” pirotehnike F1 kategorije poput bombica, žabica, pasjih bombica i bengalskih šibica često gleda kao na bezazlenu zabavu, ona to nije. Iako se smije kupovati kroz cijelu godinu koristiti ju smiju samo osobe starije od 14 godina, roditeljima čija će se djeca unatoč tome zaigrati stići će “čestitka” od 130 do 390 eura, dok pravne osobe i obrtnici koji prodaju pirotehniku djeci mlađoj od 14 godina mogu biti kažnjeni od 1.320 do 3.980 eura. Za pirotehniku viših kategorija vrijede stroža pravila.

-Pirotehnička sredstva F2 i F3 kategorije se prodaju isključivo osobama starijim od 18 godina u specijaliziranim prodavaonicama i njihova je prodaja dopuštena od 15. prosinca do 1. siječnja. Uporaba pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije osim petardi i redenika jer je njihova uporaba zabranjena je dozvoljena osobama starijim od 18 godina i to od 27. prosinca do 1. siječnja. Izričito je zabranjena njihova uporaba u zatvorenim prostorima i prostorima gdje se okuplja veći broj ljudi – napominje Barbir Grubić.

Kazne za građane koji ta pravila prekrše kreću se od 660 do 1.990 eura, a za pravne osobe od 1.320 do 3.980 eura, ovisno o vrsti prekršaja. Najbolje je ipak blagdane provesti bez pirotehnike, poziva policija.

-Kako biste izbjegli neželjene posljedice ne poklanjajte djeci, a ni drugima ništa od čega bi mogli stradati. Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca oružje i streljivo ne doživljavaju opasno ako ih i vi koristite – poručuje Maja Barbir Grubić i ističe kako pirotehnika nije igračka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!