Od spajanja Vustja i Medjama, potpora za učenike, do obnove sportskih terena. Čazmance očekuje radna 2024.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kada se podvuče crta, godina na izmaku u Čazmi je bila više nego uspješna. Realizirani su brojni projekti, a tim smjerom nastavljaju i dalje pa je tako na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća usvojen rekordan proračun. Što je sve napravljeno, ali koji su glavni projekti koji Čazmance očekuju u 2024. godini, otkriva čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak.

Jedan od najvećih projekata u povijesti Čazme, Čazma Natura, proslavio je ove godine prvi rođendan. U sklopu tog projekta za Vaše sugrađane i goste osigurani su brojni turistički sadržaji. Jesu li ispunili svrhu?

Čazma Natura najveći je projekt u povijesti Grada Čazme, vrijedan 3,46 mil.€, odnosno 26 milijuna kn.
Za njegovu provedbu, Grad Čazma ostvario je bespovratna sredstva u iznosu od 2,58 milijuna € (18,7 milijuna kn) te 700.000 € od MRRFEU. Obuhvaća područje Grada Čazme, Nature 2000 i Regionalnog parka Moslavačka gora. U razdoblju od 1. siječnja 2014. do 30. lipnja 2022. u okviru toga projekta uređeno je 11 lokacija sa 123 nova sadržaja. U 2 godine posjetilo ih je oko 55.000 posjetitelja.
Projekt Čazma Natura primjer je dobre prakse koji slijede druge jedinice lokalne i regionalne samouprave pa i one izvan područja Republike Hrvatske.

Prije točno godinu dana Grad Čazma od Županije je preuzeo osnivačka prava nad OŠ Čazma. To ste dugo priželjkivali. Jesu li Vaša očekivanja ispunjena, kako ste savladali taj izazov?

Početak godine donio je lavinu promjena za Osnovnu školu Čazma. Nakon višegodišnje „borbe“, Grad Čazma, koji je inače prvi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, još 2013. godine, počeo financirati udžbenike i radne bilježnice za sve osnovnoškolce, konačno je ostvario osnivačka prava nad vlastitom školom. Istovremeno, time se značajno povećao opseg poslova u Gradskoj upravi Grada Čazme vezano za školstvo jer Grad, osim što financira, pruža i tehničku i ostalu pomoć u radu Škole.
Novitet je bila i odluka Vlade RH o podjeli besplatnih obroka, za što je Grad također osigurao uvjete. Također, zahvaljujući Gradu Čazmi, prvi put u povijesti Osnovne škole Čazma učenici će objedovati sjedeći. Naime, upravo je pri završetku oko 100 tisuća eura vrijedna obnova školske kuhinje u Osnovnoj školi Čazma. Od toga, 38 tisuća eura Grad Čazma osigurao je putem Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a ostatak novca uložit će sam Grad Čazma iz gradskog proračuna.
Obnova kuhinje je kompletna, od građevinskih radova do nove opreme.
Iako projekt prvotno nije obuhvaćao nabavu novih stolova za učenike, Grad Čazma dodatno će uložiti 15 tisuća eura kako bi se ova obnova zaokružila nabavom novih stolova sa sjedalicama. Nismo mogli dopustiti da ova obnova prođe bez tog dijela. Iako će se puno važnih stvari obnoviti, od samih instalacija, preko interijera do kuhinjskih uređaja, znamo da je najveća želja i stvarna potreba učenika da konačno mogu sjesti prilikom objedovanja te smo uložili još novca kako bismo nabavili nove stolove s ugrađenim sjedalicama za školsku kuhinju.
Još jedna novost koja ide uz bok s promjenom osnivača je i najavljivano besplatno korištenje sportske dvorane za sve domaće klubove, udruge i ustanove (sportske i ostale). To je nešto što nam je posebno smetalo svih ovih godina – nemogućnost korištenja i skupoća najma sportske dvorane za našu djecu. Sretni smo što smo konačno uspjeli ispraviti tu nepravdu.
Grad Čazma aktualizirao je još jedan problem o kojemu se godinama priča, ali se nije ništa konkretno ostvarilo. Riječ je o dogradnji škole, kako bi se stvorili uvjeti za jednosmjenski rad. Grad Čazma izradio je idejno rješenje za novu školsku zgradu koju planiramo graditi uz postojeću, na travnatoj površini pored škole (u produžetku parkirališta za djelatnike, prema sportskoj dvorani).
Svemu ovome dodajmo i činjenicu da Grad snosi i troškove prijevoza učenika koji iznose 250 tisuća eura. Od države u vidu decentraliziranih sredstava za potrebe naše škole dobivamo otprilike taj iznos, dakle, još toliko novca izdvajamo iz vlastitog proračuna. Mislim da time opravdavamo titulu grada prijatelja djece, koju nosimo od 2009. godine.

Prošlo je nešto više od godinu dana od olujnog nevremena koje je najveću štetu nanijelo upravo Čazmi. Je li ona do danas sanirana i jeste li zadovoljni mjerama iz državnog proračuna?

Vatrogasci su odigrali ključnu ulogu u saniranju posljedica tog razornog događaja. Pokazali su izvanrednu organiziranost i operativnost, bez potrebe za detaljnim planovima. Električna energija se pokazala ključnom. Nedostatak električne energije utječe na mnoge aspekte naših života. Na primjer, komunikacija je bila otežana jer nismo mogli koristiti mobilne telefone. Iako se čini kao manji problem u usporedbi s ostalim izazovima s kojima smo se suočavali, važnost struje za pokretanje naših agregata i sustava postala je očigledna. Dodatno, sustav vodoopskrbe nije mogao funkcionirati bez električne energije. Unatoč tome, situacija je bila dodatno komplicirana jer su mnoge električne dalekovode srušili vjetrovi tijekom nevremena, odsijecajući nas od izvora struje. Srećom, bioelektrana na našem području bila je brza u ponovnom usmjeravanju električne energije te je već istog dana spasila stvar i spriječila još veći kolaps jer, po Elektri, mi ne bi struje imali još nekoliko dana.
Zahvalan sam na financijskoj pomoći oštećenicima i na brizi Vlade Republike Hrvatske te angažmanu župana Marka Marušića, koji nam je puno pomogao. Svi oštećeni privatni stambeni objekti dobili su stopostotnu odštetu. No, moram kritizirati administraciju i proceduralne zapreke koje su otežale pristup tim odštetama. Potrebno je pojednostaviti procese kako bi se ubuduće olakšala brza i pravovremena isplata pomoći. Iznimno negativan primjer je to što, nakon što su gradske službe obišle oštećene građane i nakon što su svi potrebni podatci uneseni u sustav, oštećenici, kojima je šteta već bila evidentirana, morali su još, u društvu dva svjedoka, ići kod javnog bilježnika! To je nepotrebno kompliciranje već teške situacije, dok se ljudima, umjesto da popravljaju svoje domove, stavlja teret čekanja u redovima pred vratima javnog bilježnika! Cijeli ovaj postupak se ponavljao za 300 objekata, uz potrebu za dodatnim svjedocima. Taj administrativni proces je nepotrebno zamoran te bi se trebali usmjeriti na pojednostavljenje kako bismo osigurali bržu pomoć građanima u sličnim situacijama.

I ove godine u gradskom proračunu ste osigurali mjere kojima je cilj olakšati svakodnevicu svim građanima – od novorođenčadi, preko učenika i studenata, do umirovljenika. Kakav je plan za iduću godinu?

Od sljedeće pedagoške godine, svaki srednjoškolac s područja Grada Čazme imat će priliku ostvariti jednokratnu novčanu potporu od Grada Čazme u iznosu od 50 eura po učeniku. Ova mjera usmjerena je prema podršci obrazovanju te će biti ostvarena kroz proračun Grada Čazme za 2024. godinu, u kojemu je za tu svrhu osigurano 20 tisuća eura. Grad Čazma već niz godina pruža podršku srednjoškolcima koji putuju u školu unutar grada, sufinancirajući njihov prijevoz autobusom. Ovaj oblik podrške namijenjen je učenicima koji žive na udaljenosti manjoj od pet kilometara od srednje škole, a iznimno je značajan s obzirom na to da ih država ne sufinancira. Grad Čazma ne zaboravlja ni svoje studente te će, također sljedeće godine, pružiti jednokratne potpore u iznosu od pedeset posto za troškove autobusnog prijevoza od njihovog mjesta stanovanja do mjesta studiranja. Dodatno, već također niz godina, grad podržava studente sufinancirajući kamate na studentske kredite, čime dodatno potiče njihovo obrazovanje te isplaćuje jednokratne pomoći u iznosu od 150 eura po studentu. Također, Grad osigurava sredstava za nabavu kompletnih radnih materijala za sve učenike osnovne škole.
Također su osigurana sredstva za pomoć za svako novorođeno dijete na području grada. Naknada u Gradu Čazmi za prvo dijete iznosi 670 eura, za drugo 930 eura, dok za treće i svako sljedeće iznosi 1 330 eura. Na sredstva, kao i do sada, mogu računati i kulturne i sportske udruge te ostale organizacije civilnog društva koje se redovito financiraju iz proračuna.
Za sljedeću godinu planirana je i božićnica za umirovljenike.

Kako ste zadovoljni ovogodišnjim ulaganjima u infrastrukturu?

U ovoj je godini asfaltirano desetak kilometara županijskih i nerazvrstanih cesta na području Grada Čazme, za što smo ostvarili oko 1,3 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije.
U sljedećoj godini, određeni infrastrukturni dugo traženi i očekivani projekti konačno bi trebali biti realizirani. Nagodinu bismo trebali dobiti još jedan kružni tok u Čazmi, u Ul. sv. Andrije, koja će cijela proći kroz rekonstrukciju i obnovu, jednako kao i prometnica u Grabovnici. Također, gradit će se nogostup od Bosiljeva prema Dapcima. Ti projekti će se financirati sredstvima Hrvatskih cesta. Također, asfaltiranje ceste u Prokljuvanima je ugovoreno, financirat će se iz gradskog proračuna u potpunosti, vrijednost radova je 250 tisuća eura. Radovi će početi čim to vrijeme dopusti.

Čazmanci se jako ponose svojom dugogodišnjom vatrogasnom tradicijom, a već je nadaleko poznato kako je svaki četvrti građanin Čazme vatrogasac. Na koji način tu tradiciju podržava Grad Čazma?

Čazma je jedan od gradova koji naročito vode brigu o vatrogastvu, a povijest vatrogastva na čazmanskom području jedna je od najstarijih u Hrvatskoj, a u prilog tome govori činjenica da je DVD Čazma jedno od najstarijih dobrovoljnih društava u državi. Svaki četvrti stanovnik grada je član nekog vatrogasnog društva, bilo kao aktivni ili podupirući član. Grad, uz svoje zakonske obveze financiranja vatrogastva, na niz indirektnih načina podupire rad vatrogasnih društava, no i Javne vatrogasne postrojbe, koja je uvijek prva na terenu ako se dogodi požar ili bilo koji drugi incident. Skidamo kapu vatrogascima koji su krenuli u sanaciju posljedica nevremena i zahvaljujem im u svoje ime i u ime naših sugrađana jer su pomogli u pokrivanju njihovih domova i tu odradili stvarno lavovski posao.

Što će biti kapitalni čazmanski projekti u 2024.?

Proračun Grada Čazme za sljedeću godinu iznosi nešto više od 14 milijuna eura. Jednoglasno je to odlučilo Gradsko vijeće na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici. Proračun je rekordan i apsolutno razvojan. Žao mi je samo što na poziv građanima da daju svoje prijedloge za uvrštavanje u proračun nije stigao ni jedan prijedlog.
Grad Čazma je na Nacionalni fond za oporavak i otpornost prijavio obnovu sportskih terena i izgradnju motoričkog parka, za što očekujemo stopostotno financiranje od 1,3 milijuna eura. Prijavljen je i projekt energetske obnove Gradskog muzeja, vrijedan 1,8 milijuna eura. U planu je i nastavak radova na Kulturnom centru. Grad je pripremio i projekt pješačkog mosta na rijeci Česmi, koji bi trebao spojiti Vustje i Medjame. Za ovaj projekt u tijeku je izrada projektno-tehničke dokumentacije. Trenutačno se izrađuje izvedbeni projekt za dogradnju Dječjeg vrtića u Gornjem Dragancu, nakon čega slijedi priprema dokumentacije za Javnu nabavu. Vrijednost ovih radova iznosi 1,5 milijuna eura. Sljedeće godine trebala bi početi i realizacija projekta širokopojasnog interneta. Također, s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisao sam ugovor o financiranju aktivnosti prilagodbe klimatskim promjenama. Drugim riječima, za sadnju 1052 stabla, Gradu Čazmi odobreno je sufinanciranje od 330 tisuća eura. Crveni križ Čazma, u partnerstvu s Gradom, prijavio je projekt Zaželi – prevencija institucionalizacije. Ukupna vrijednost projekta je oko 330 tisuća eura, a podrazumijeva zapošljavanje 17 osoba koje će 32 mjeseca brinuti o 102 korisnika. Samo ovi projekti koje sam nabrojio zajedno vrijede oko 5 milijuna eura, odnosno oko 40 milijuna kuna.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!