Članovi daruvarske Holubičke već dva desetljeća na Božić koledare po gradu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kada ove godine na Božić zapjevaju, odnosno zakoledare na nekoliko lokacija u Daruvaru, pa i glavnom gradskom Trgu, Folklorni ansambl Holubička obilježit će dva desetljeća tog božićnog običaja kojeg su preuzeli upravo iz Češke.

– Koledarenje je tradicija u Češkoj, pa i među manjinom u Daruvaru. Inače se hoda koledariti na svetog Stjepana, ali mi smo to odlučili izvesti u predvečerje na Božić. Koledarimo kod uvaženih članova naše besede, kod uvaženih građana Daruvara i kod obitelji naših članova. Uvijek imamo 20-ak lokacija, a redovito koledarimo i na Trgu, od pandemije koronavirusa, jer tad nismo smjeli ići koledariti po kućama, da nekome ne prenesemo nešto – priča Željka Zadro, predsjednica Češke besede Daruvar u sklopu koje već 38 godina djeluje i Holubička.

Holubička trenutno broji 120 članova – plesača, pjevača i glazbenika, koji imaju od 5 do 75 godina. Većinu vremena plešu, pjevaju, nastupaju, organiziraju tečajeve češkog folklora za pripadnike drugih beseda i rade na očuvanju češke tradicije u Daruvaru i šire. No, bez koledarenja na Božić ne mogu.

– Ljudi nas sada već očekuju, žale nam se ako ne dođemo. Malo nam je bilo tužno u doba koronavirusa, kada nismo mogli ići po kućama. Nas koledara bude barem 30-ak, a obiđemo oko 20-ak lokacija svake godine. Uvijek se dogovaramo kuda ćemo i biramo bar dvije-tri nove lokacije. Nama grije srce kad ljude iznenadimo, kada dođemo i počnemo pjevati kod njih doma, a oni izađu i ne znaju kamo bi prije, po nešto da nas počaste ili bi ostali slušati i uživati. Ali nama je to baš jako radosno – priča kroz smijeh Zadro.

– Na repertoaru imamo desetak hrvatskih i čeških božićnih pjesma, tradicionalnih ali i modernih. Na jednoj lokaciji obično pjevamo tri do četiri pjesme, uz lampaše koje nosimo – priča i napominje kako su prestali ulaziti u domove onima kojima pjevaju jer se to znalo odužiti, a i nisu mogli adekvatno slaviti kada uvijek netko vozi.

Iako koledare po kućama, i dalje nastupaju na Trgu, na božićnu večer oko 19 sati, kod gradskih jaslica.

– Tako smo dogovorili s Gradom i Turističkom zajednicom, da nas mogu doći poslušati svi oni kojima nismo bili kod kuće. Redovito nas prati i župnik, ali mi pozivamo sve da dođu i ove godine poslušaju naše koledarenje – poziva.

-Nadam se lijepom vremenu, odnosno suhom vremenu, ali posebno pamtimo koledarenje pod snijegom, pa ako već nešto mora padati, nadamo se snijegu – zaključuje Zadro.

FOTO: Facebook Folklorni ansambl Holubička i Grad Daruvar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!