U Garešnici ubirali plodove realiziranih projekata, ali i započeli neke nove

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – U Garešnici su ove godine prije svega ubirali plodove velikih projekata realiziranih lani. Među njima je nova zgrada knjižnice koja je riješila problem skučenog prostora, nedostupnosti osobama s invaliditetom i vlage koja je prijetila i zidovima i građi.

-Novi prostor nam je puno toga donio. Naš studijski odjel je zamišljen i kao višenamjenska dvorana i sve lijepo što se događa, predstavljanje knjiga, radionice, sve što se događa mimo redovnog rada i igraonice se odvija ondje – ne krije zadovoljstvo ravnateljica Hrvatske knjižnice i čitaonice “Đuro Sudeta” Garešnica Maja Dizdarević.

 

Maja Dizdarević

 

Održavaju se u knjižnici radionice, okupljaju lokalni književnici, daje se prostor likovnim umjetnicima. Još jedan objekt, Centar za posjetitelje je promijenio vizuru grada, ali i udahnuo novi život jer je postao mjesto brojnih radionica, dom Galerije Mister Morgena Ive Robića, organizira šetnje na kojima se upoznaju brojne ljepote garešničkog kraja.

 

Skresovi

 

Jedna od tih ljepota i aduta za ribiče svakako su Skresovi na kojima je uređeno parkiralište u što je uloženo 130 tisuća eura, a uz to je uređena i zgrada, a ne planiraju u Garešnici stati na tome. Plan je sagraditi bungalove kako bi dobili smještajne kapacitete za što su i kupili potrebno zemljište. Izasfaltirala se i dionica županijske ceste Kaniška Iva-Marino Selo. U sanaciju te oko kilometar i pol duge dionice koja povezuje Bjelovarsko-bilogorsku i Požeško-slavonsku županiju uloženo je malo više od 140 tisuća eura. Lakše je sada putovati do pakračke bolnice, ali i na posao.

-Iz Kaniške Ive 12-ero ljudi radi na obližnjem ribnjaku Pakračka Poljana i svakog dana moraju putovati tom cestom – ističe predsjednik Mjesnog odbora Kaniška Iva Anđelko Matijaš.

Asfaltiranje te dionice je dokaz dobre suradnje Grada i Županije, kaže garešnički gradonačelnik Josip Bilandžija, a još jedan primjer suradnje je akumulacija Kapelica-Kaniška Iva. Polovinom rujna je potpisan ugovor o izradi projektne dokumentacije. To će biti prvi sustav javnog navodnjavanja u županiji, akumulacija koja će moći navodnjavati 433 hektara poljoprivrednog zemljišta vrijedna je 14 milijuna eura, tamošnjim poljoprivrednicima će omogućiti uzgoj dohodovnijih kultura, a iako je riječ o županijskom projektu on veseli i garešničkog gradonačelnika.

-O toj akumulaciji se priča od 2009. godine i to je nešto što je dugi niz godina bila samo jedna želja – rekao je za potpisa ugovora o izradi projektne dokumentacije Josip Bilandžija.

Sam Grad je krenuo u uređenje i dogradnju starog vrtićkog objekta u Svačićevoj ulici čime se dobiva mjesto za tri odgojne skupine, nabavljena je nova kino oprema za Hrvatski dom, nastavljeno je s poticanjem mladih obitelji, gimnazijalaca, studenata, gospodarstvenika, poljoprivrednika, setom mjera za zadržavanje i privlačenje medicinskog osoblja. Puni se i Poduzetnička zona, jednoj zagrebačkoj tvrtki je prodana parcela, a u sljedeće dvije godine ondje bi trebalo biti otvoreno tridesetak novih radnih mjesta. Pamtit će ovu godinu na izmaku u Garešnici i po tome što je NK Garić proslavio svojih prvih sto godina, ali i po uspjesima mladih snaga. Garešnički savatisti Ena Katalenić i Tomislav Kranjec su svjetski juniorski prvaci u kategoriji Assaut, Domagoj Kunješić je uzeo srebro, a brončane medalje su osvojili David Štokić, Tomislava Krivec i Benjamin Božinić. Niko Žiher je svjetski mažoret prvak, a Evelin Evaj je državna prvakinja u čitanju naglas.

Centar za posjetitelje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!