Koronavirus se vratio u BBŽ na velika vrata, a društvo mu prave još neke bolesti

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Liječničke čekaonice opet su pune. Uz hripavac, koji Bjelovarsko-bilogorskom županijom hara posljednjih nekoliko tjedana, na velika vrata vratio se i covid-19. Od te su bolesti tijekom ove godine u županiji oboljele 10 622 osobe, a u prosincu, do tjedna prije blagdana njih oko 360. No, stvarna brojka vjerojatno je puno veća.

-U našoj evidenciji su samo slučajevi koje su prijavili liječnici. Mnogi oboljeli se testiraju kod kuće te, ako imaju samo blage simptome, uopće ne zovu liječnika, a samim time ne budu nigdje evidentirani – tumači Vedran Trupac, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo BBŽ.

Dodaje kako su velikom broju oboljelih ‘kumovala’ i česta druženja i domjenci za blagdane te okupljanja u zatvorenom prostoru.

-Bilo je to na neki način i za očekivati. Srećom, u većini slučajeva riječ je o blažim simptomima kod oboljelih. No, svejedno treba biti na oprezu, posebice kad je riječ o starijima i kroničnim bolesnicima. Ako sumnjate da imate covid, izbjegavajte kontakt s takvim osobama – savjetuje Trupac.

Jer, nikad se ne zna kad se situacija može zakomplicirati. U Općoj bolnici “Dr. Anđelko Višić” više nema posebnog covid-odjela, već svaki odjel ima posebnu sobu za izolaciju pacijenata oboljelih od ove bolesti. Njih je trenutno u toj ustanovi 19.

-Do sada nismo imali životno ugroženih pacijenata, no svakako valja biti na oprezu. Ovih dana poželjno je izbjegavati velika okupljanja, nositi masku i odgoditi posjet starijima i kronično bolesnima – kaže ravnateljica bjelovarske bolnice Sanela Grbaš Bratković.

I to ne samo zbog covida-19, već i drugih zaraznih bolesti kojih ovih dana ne nedostaje. Od početka epidemije u našoj je županiji, do 22. prosinca, potvrđeno 77 slučajeva hripavca, a liječnici drže kako je i kod te bolesti stvarni broj oboljelih daleko veći. Testiranja na hripavac provode se svakodnevno u županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Na vrata sramežljivo kuca i gripa. Od početka listopada do 17. prosinca u BBŽ je evidentirano 10 slučajeva, a povećan broj oboljelih od te bolesto očekuje se nakon Nove godine.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!