Bliži se Novogodišnji kup u ribolovu, ovo su dosadašnji pobjednici

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sutra, 30. prosinca, ovdašnji sportski ribolovci i njihovi gosti iz cijele Hrvatske, okupit će se na jezeru Skresovi u Garešnici po 32. put na Novogodišnjem kupu u lovu ribe udicom na plovak. Riječ je o natjecanju i jedinstvenom zimskom druženju slatkovodnih sportskih ribolovaca u Hrvatskoj.
Na inicijativu potpisnika ovih redaka, koji je i osmislio natjecanje, prvi Novogodišnji kup održan je 1990. godine pod kapom tadašnje Zajednice SRD Bjelovar. Natjecanje je organizirala nekolicina entuzijasta i zaljubljenika u sportski ribolov među kojima su bili Darko Turković, Zdravko Hodak, Miro Sever, Josip Hosi, Vladimir Sever i Siniša Slavinić.

Po ledu i snijegu

Osnovna ideja pokretača je bila da i slatkovodni ribolovci dobiju natjecanje, slično onom u podvodnom ribolovu u Malom Lošinju, na kojem bi se uz druženje, ribolov, iće i piće, na kraju (ili početkom) godine oprostili od stare i s lijepim željama krenuli u novu godinu. Natjecanje je, unatoč usponima i padovima, uspjelo opstati sve do danas, pa čak imati i međunarodni karakter. Jedne godine, naime, na Bjelovackoj u Markovcu Trojstvenom nastupili su i ribolovci iz Bosne i Hercegovine. Taj Novogodišnji kup, održan 2. siječnja 2000. godine mnogi pamte i po otvaranju sezone kupanja, za koju se tog snježnog i hladnog dana pobrinuo jedan poznati ribolovac iz Dervente, koji se poskliznuo i pao u Bjelovacku okovanu ledom. Sa snježnih obala lovio se te godine klen.

Natjecanje je do sada održavano u svim mogućim i nemogućim uvjetima. Po suncu i lijepom vremenu, kiši i snijegu, na vodi pod ledom. Godine 1995. na ribnjaku u Severinu ribolovci su morali prvo probiti rupe u ledu kako bi imali gdje zabaciti. Lovilo se, nekad nešto, nekad puno, a nekad i ništa. Na prvom kupu održanom 1990. na rijeci Česmi nije ulovljena npr. ni jedna riba, pa je pobjednik, Josip Hosi, izvučen „iz šešira“.
Prvi Novogodišnji kup održan je po lijepom i sunčanom danu 30. prosinca 1990. godine na rijeci Česmi kod starog drvenog mosta nedaleko od Galovca. Nastupilo je 12 ribolovaca i svi su, prije natjecanja, bili uvjereni da će ribolov biti odličan odnosno da će se dobro loviti bijela riba, bodorka, klen ili grgeč, ali poslije tri sata ribolova nitko nije ulovio ni ljuske.

Natjecanje nije održano samo 1991. godine zbog rata i 2020. godine zbog COVID pandemije i „lockdowna“.

Sve veći interes

Natjecanje se održava svake godine, krajem prosinca (bilo je i tu iznimaka), u pravilu između Božića i Nove godine. Do sada se lovilo širom Bjelovarsko-bilogorske županije, na rijekama, jezerima i ovdašnjim ribnjacima. Od rijeke Česme, stare Česme i Pajinog vira u Narti, preko ribnjaka u Severinu, Tomašu, Pulmanu, Rovišću, potoka i kanala, poput Bjelovacke u Markovcu Trojstvenom i Toplice u Daruvaru… Posljednjih nekoliko godina redovito se održava na jezeru Skresovi u Garešnici, na kojoj može loviti velik broj ribolovaca, a ribički dom ŠRD Ilova Garešnica pruža potrebnu logistiku.
Uglavnom interes za ovo natjecanje je iz godine u godinu sve veći. Dok je na prvom kupu nastupilo samo 12 ribolovaca, pretprošle godine ih je nastupilo 33, a prošle 27. najviše ih je do sada nastupilo 2017. godine, kada su na ribnjaku u Rovišću nastupila 54 natjecatelja. Rekord Novogodišnjeg kupa drži Mensur Rošić iz Murskog Središća, koji je prošle 2022. godine na jezeru Skresovi osvojio prvo mjesto i Novogodišnji kup sa 11.425 grama ulovljene ribe.
Godine 1990., kada je natjecanje pokrenuto, bilo je to jedinstveno i koliko nam je poznato jedino takvo zimsko natjecanje slatkovodnih ribolovaca u tadašnjoj Jugoslaviji i Hrvatskoj. Posljednjih godina sve je više zimskih natjecanja, od raznih božićnih i novogodišnjih kupova u lovu ribe udicom na plovak u Hrvatskoj, ali prvi, bjelovarski, i dalje ima jedinstvenu povijesnu težinu i značaj.

Dosadašnji pobjednici Novogodišnjeg kupa

1990. rijeka Česma Josip Hosi, ŠRD Bjelovacka Markovac Tr.
1992. rijeka Bjelovacka Vladimir Sever, ŠRD Bjelovacka Markovac Tr.
1993. rijeka Česma Vladimir Sever, ŠRD Bjelovacka Markovac Tr.
1994. stara Česma Narta Vencl Volejnik, ŠRD Toplica Daruvar
1995. jezero Severin Siniša Slavinić, ŠRD Česma Bjelovar
1996. kanal uz Česmu Dražen Štajduhar, ŠRD Bjelovar
1997. ribnjak Tomaš Marko Kutlić, ŠRD Štuka Čazma
1998. kanal uz Česmu Vladimir Sever, ŠRUN Sever Zvijerci
2000. rijeka Bjelovacka Siniša Slavinić, ŠRD Česma Bjelovar
2001. stara Česma Narta Tomislav Duković, ŠRD Ilova Garešnica
2001. rijeka Toplica Vencl Volejnik, ŠRD Toplica Daruvar
2002. jezero Lug Zlatko Brežni, Hrvatski dragovoljac Bjelovar
2003. rijeka Česma Ivan Dolanjski, ŠRD Česma Bjelovar
2004. rijeka Česma Željko Štargl, ŠRD Česma Bjelovar
2005. kanal Pajin vir Davor Maroši, ŠRD Toplica Daruvar
2006. jezero Pulman Mladen Plevnik, ŠRD Česma Bjelovar
2007. jezero Pajin vir Zoran Smoljanović, ŠRD Amur Narta
2008. jezero Pajin vir Božidar Sudar, ŠRD Šaran Garešnički Brestovac
2009. jezero Pajin vir Milan Ivanković, ŠRD Udica Grubišno Polje
2010. jezero Pajin vir Zlatko Seleš, ŠRD Bjelovacka Marlovac Tr.
2011. jezero Pajin vir Renato Hynek, ŠRD Šaran Garešnički Brestovac
2012. jezero Tomaš Vanja Ugrinović, ŠRD Štuka Čazma
2013. ribnjak Rovišće Siniša Finek, ŠRD Ilova Garešnica
2014. ribnjak Rovišće Ivica Vrabec, ŠRD Peski Đurđevac
2015. jezero Skresovi Ivica Vrabec, ŠRD Peski Đurđevac
2016. rijeka Česma Tomislav Butorac, ŠRD Štuka Ferdinandovac
2017. ribnjak Rovišće Ivica Vrabec, ŠRD Peski Đurđevac
2018. rijeka Česma Igor Presnec, ŠRD Lonja Ivanić
2019. jezero Skresovi Božidar Magdić, ŠRD Sveti Petar
2021. jezero Skresovi Renato Hynek, ŠRD Ilova Garešnica
2022. jezero Skresovi Mensur Rošić, ŠRD Mura Mursko Središće

Tekst: Siniša Slavinić
Foto: Siniša Slavinić

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!