Novi ugovor Županije i prijevoznika: Besplatno za umirovljenike i studente!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko bilogorska županija nastavit će sa sufinanciranjem troškova javnog prijevoza i u 2024. godini. Župan Marko Marušić danas je potpisao ugovore o sufinanciranju s prijevoznicima Čazmatransom, Autotransom i Šafarom kao i s HŽ Putničkim prijevozom.

-Ovo su dobre stvari i za HŽ i za Čazmatrans, ali i za sve naše sugrađane kojima na ovaj način želimo omogućiti i olakšati da ove cijene karata budu itekako povoljnije za korištenje – rekao je župan Marušić.

-Mi na ovaj način želimo poslati poruku da ih, na ovaj simboličan način podržavamo, kao i sve što će oni raditi i na ovaj način im želimo sufinancirati prijevoz kako autobusom, tako i vlakom.

Tako će se redovni studenti s područja Bjelovarsko bilogorske županije željezničkim prometom moći voziti besplatno, a Županija će im sufinancirati trošak od 9, 95 eura. Svi umirovljenici i osobe starije od 65 godina imaju besplatan prijevoz uz predočenje pametne kartice čija cijena iznosi 2,65 eura što će također sufinancirati Županija. Što se tiče osoba s invaliditetom i njihovih pratitelja, Županija će im sufinancirati 50 posto cijene redovne karte.

Potpisivanju je prisustvovao i Željko Ukić, predsjednik uprave Hrvatskih željeznica koji je izrazio svoje zadovoljstvo suradnjom s Bjelovarsko bilogorskom županijom na čijem području uslugu besplatnog prijevoza koristi 650 studenata.

-Prema Zagrebu imamo sedam linija iz Bjelovara, prema Osijeku dvije direktne linije – rekao je Ukić i dodao kako su linije prilagođene sveučilištima.

Najavio je i novost za sve umirovljenike, a to je da će od iduće godine uz predočenje pametne kartice moći putovati po cijeloj Hrvatskoj te da procjene potencijalnih korisnika te usluge iznose oko 1, 2 milijuna umirovljenika. Također, sve korisnike željezničke linije Zagreb – Bjelovar i obratno u trećem mjesecu 2025. godine trebalo bi obradovati sedam novih vlakova.

Osim željezničkog prometa, Županija je potpisala ugovore i vezano za prometovanje autobusima. Nakon što je 16. listopada potpisala ugovor s Čazmatransom o javnoj usluzi za koji Županija izdvaja 570 tisuća eura, novim ugovorima cilj je dodatno sufinancirati karte umirovljenicima i osobama starijim od 65 godina. Tako će plaćati 40% iznosa karte, 50 posto će sufinancirati Županija, dok će 10 posto Čazmatrans.

Potpisivanju su nazočili i predstavnici predsjednik Udruge tjelesnih invalida Bjelovar Tomislav Novosel i predsjednica Odbora za umirovljenike Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije Vesna Trnski koji su pritom izrazili svoje zadovoljstvo novim ugovorima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!