Godinu na izmaku Bjelovarčani će pamtiti po gradilištima, obnovi i poskupljenima, što im nosi 2024.?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak za 2024. godinu najavio je otvaranje dvadesetak gradilišta u gradu, no već je ova godina bila na tom tragu. Posebice kad je riječ o središtu grada. Godinu su obilježili i brojni drugi projekti, a najvažnije donosimo u nastavku.

Obnova korza
Nakon što su Vodne usluge provele projekt rekonstrukcije vodovodne i kanalizacijske mreže, u uljepšavanje korza i postavljanje nadzemne infrastrukture, Grad Bjelovar je uložio 1,25 milijuna eura. Na korzo, koji je dug 565 m, postavljeno je 8.825 m2 opločnika i 880 m kanala za linijsku odvodnju. Zasađeno je 90 stabala, na šetnicu su postavljene klupe, žardinjere i komunalna oprema. Postavljeni su i stupići na ulaze u korzo te je konačno, nakon desetljeća prolaska automobila i dostavnih vozila, onemogućeno prometovanje tom gradskom šetnicom.

 

Konstrukcijska obnova povijesnih zgrada
Grad Bjelovar iskoristio je povijesnu priku te iz europskog Fonda solidarnosti za obnovu od potresa izvukao skoro 10 milijuna eura za konstrukcijsku obnovu više zgrada u povijesnoj jezgri. Vodotehna, tzv. petnaestica na Trgu hrvatskih branitelja, Stari zatvor, Dom učenika u Nazorovoj, Sokolana i Dječji odjel Narodne knjižnice obnovljeni su tako da ubuduće mogu izdržati i najveće katastrofe, a ove godine očekuje ih kompletna obnova pa će u njima biti mjesta za bjelovarske udruge, studente veleučilišta, IT stručnjake i druge.

 

Brza cesta u Bjelovaru
Počela je izgradnja posljednje dionice brze ceste od Zagreba do Bjelovara. Iako se duže vrijeme čekalo na nastavak radova zbog rasta cijena građevinskih usluga, posljednjih 12 kilometara konačno se gradi i dugo sanjana cesta sve je bliže Bjelovaru. Projekt je to ‘težak’ preko 300 milijuna kuna.

 

Završena obnova ceste kroz Gudovac
Duže od dvije godine mještani prigradskog naselja Gudovac živjeli su u prašini i teško su dolazili do svoj domova. Prvo zbog radova na aglomeraciji, a potom zbog obnove prometnice. No, ove godine, svi su radovi konačno završeni. Hrvatske ceste u taj su dio Bjelovara uložile oko 20 milijuna kuna, zahvaljujući kojima je to danas, po mnogima, jedan od ljepših ulaza u grad.

 

Izgradnja geotermalne bušotine u Velikom Korenovu
Počeli su radovi na velikom projektu gradnje bušotine u Velikom Korenovu, vrijedne 4,4 milijuna eura. Buši se na dubini od 1500 metara, a očekivana temperatura vode je do 80°C. Iz spomenute bušotine trebala bi se grijati buduća poslovna zona Korenovo, a kasnije i Grad Bjelovar jer je plan napraviti još nekoliko takvih bušotina. Na taj način Bjelovar bi postao u potpunosti energetski samoodrživ grad.

 

Projekti na čekanju
Godina 2023. prošla je u iščekivanju jednog od najvećih projekata u novijoj bjelovarskoj povijesti – početka izgradnje Termi Bjelovar, vrijednih preko 300 milijuna kuna. Krivac je spora državna administracija. Grad Bjelovar svoj je dio posla obavio i čeka odgovarajući natječaj, no s obzirom na stalni rast cijena građevinskih radova, možda je i bolje da se s tim projektom neko vrijeme pričeka.
Državna administracija već neko vrijeme koči i projekt izgradnje novog Državnog arhiva u Bjelovaru. Projekt je to čija je vrijednost procijenjena na 4,2 milijuna eura, no na raspisani natječaj pristigle su puno veće ponude pa je i za rujan najavljeni početak izgradnje pomaknut na neodređeno vrijeme.

 

Skuplje komunalne usluge i vrtić
Ono po čemu će Bjelovarčani pamtiti 2023. godinu je poskupljenje komunalnih usluge. Za 80 posto poskupio je odvoz smeća, za 30-ak posto cijena parkirnih karata, grobne naknade za 60 posto… Mala utjeha Bjelovarčanima je objašnjenje gradskih otaca da je taj novac uložen u veće plaće zaspolenika komunalnih tvrtki.
Ono što Bjelovarčanima također nije dobro ‘sjelo’ jest i poskupljenje vrtića, s 50 eura u posljednjoj izbornoj godini, a 80 od siječnja iduće godine.

 

Planovi za 2024.
Ovih dana Gradski vijećnici izglasali su rekordan gradski proračun u visini 89 milijuna eura.
-Nikada ga lakše nismo napravili, a nikada na njemu nije bilo više kapitalnih projekta. Riječ je o 20-ak kapitalnih projekata – od gradnje škole, tri vrtića, obnove svih povijesnih zgrada do ITU mehanizma, najavio je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!