Damir Lneniček: Daruvar postaje središte zdravstvenog turizma u ovom dijelu Hrvatske!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Za Daruvarčanima je još jedna uspješna godina u kojoj su realizirani brojni projekti, a kakve planove izvršna gradska vlast ima za 2024., otkrio nam je gradonačelnik Damir Lneniček.

U Daruvaru je nedavno otvoren Veteranski centar. Koliko će on biti značajan za život u gradu, što će njegovo otvorenje donijeti kako Daruvaru, tako i građanima?

Veteranski centar je najveća investicija u Daruvaru u zadnjih 40 godina, zahvaljujući Ministarstvu branitelja na čelu s ministrom Medvedom i Vladi RH, pod vodstvom premijera Plenkovića, vrijednosti oko 13 milijuna eura. Otvaranjem Veteranskog centra, Daruvar postaje središte zdravstvenog turizma u ovom dijelu Hrvatske. U njemu je posao pronašlo 50-ak naših sugrađanki/sugrađana koji će skrbiti oko 3.000 hrvatskih branitelja, veterana i civilnih stradalnika Domovinskog rata na godišnjoj razini, a oni će istovremeno koristiti usluge Daruvarskih toplica i Termalnog vodenog parka. Vjerujem da će i ostali gospodarski subjekti značajno osjetiti prisutnost novih gostiju u gradu…

Niz je mjera kojima nastojite potaknuti mlade da dođu u Daruvar ili da u njemu ostanu – od onih za novorođenčad, do potpora mladim obiteljima i gospodarstvu. Koje od tih mjera su se pokazale najboljima i jesu li u planu nove?

Zadnjih šest godina kontinuirano potičemo obitelji i mlade za ostanak, zapošljavanje te kupnju/izgradnju nekretnina. Koristimo različite mjere stimulacije poput cijena vrtića koja je nepromijenjena već 6 godina, povećali smo naknadu za novorođenu djecu, uveli dadilje i osobne asistente u vrtiće, završili dogradnju vrtića Vladimir Nazor, a 2024. kreće dogradnja vrtića Ferde Mravenca, uveli potporu za školski pribor za sve osnovnoškolce, poticaj za upis u srednje škole, povećali broj i visinu stipendija za učenike i studente. Poticali smo aktivno zapošljavanje niz godina, a u zadnje vrijeme kupnju nove opreme poduzetnicima i obrtnicima, uvođenje energetski obnovljivih izvora energije, popunili smo poslovnu zonu Dalit. Nakon par desetljeća grade se zgrade sa stanovima, a u skoro svakoj ulici se gradi ili obnavlja neka kuća tako da slobodno možemo reći da se traži kvadrat više.

Tijekom desetljeća korištenja EU fondova u Hrvatskoj, grad Daruvar povukao je preko 13,5 milijuna eura za više od 340 projekata. Koje od njih bi u ovoj godini na izmaku označili kao najvažnije i što se po pitanju europskog novca planira dogodine?

Osnivanje Razvojne agencije prije više od 6 godina, pokazalo se kao pun pogodak jer smo povukli više od 13,5 milijuna eura za više od 340 projekata. Posebno bih izdvojio rad DIH-a (Digitalnog inovacijskog huba) koji je u potpunosti popunjen te stavljanje u funkciji prostora HGSS-a koji pokriva područje grada i susjednih općina. U idućoj godini EU projekti su početak dogradnje vrtića Ferde Mravenca, očekivani projekti iz prekogranične suradnje sa BiH i Crnom Gorom (HUB, Rimski trg, nastavak HGSS, Crveni križ), projekt Zaželi i iz NPOO, nadamo se pozitivnoj odluci o Petrovom vrhu kao i dogradnji Daruvarskih toplica.

I ove godine svjedočili smo čestim prekidima u opskrbi vodom na širem gradskom području i okolnim općinama. Kako riješiti taj problem?

Nažalost, vodovodna mreža je stara u prosjeku 50 godina tako da dolazi do češćih kvarova koji se odmah saniraju. Dugoročno rješenje je projekt aglomeracije kojim ćemo zamijeniti više od 20-ak kilometara vodovodne i kanalizacijske mreže te napraviti novi pročistač otpadnih voda na kraju Ljudevit Sela. Što se tiče same vode ona je površinska i s njom se opskrbljuju Daruvar i susjedne općine osim Đulovca koji ima vlastiti sustav. Mana takvog sustava je što ponekad dolazi do zamućenja uslijed većih oborina, ali prednost je što je takva voda meka i nema teških metala te je odlična za proizvodnju našeg piva

Zahvaljujući Daruvarskim toplicama, ali i brojnim drugim zdravstvenim ustanovama, profilirali ste se kao lokacija za zdravstveni turizam. Što još vidite kao turističke adute Daruvara?

Kao što sam već rekao, Daruvar je, uz predvodništvo Daruvarskih toplica, a sad i sa Veteranskim centrom središte zdravstvenog turizma ovog kraja. Uz naš Termalni vodeni park, Park tamnog neba, muzej, kino, poliklinike estetske kirurgije i dentalne medicine, odlične restorane, možemo svakom gostu ponuditi ono što traži kako bi u našem gradu i okolici okrijepio i ozdravio, dušu i tijelo.

Kakvi su generalno planovi za iduću godinu, što će biti u fokusu kada su gospodarstvo, ali i ostale grane razvoja u pitanju?

S obzirom da je ova godina bila jedna od značajnijih za Daruvar, jer osim Veteranskog centra, otvoren je i trgovački centar, a i pivovara je povećala proizvodnju i broj zaposlenika te prebacila sjedište u Daruvar, što je sve zajedno rezultiralo s više od 200 novih radnih mjesta, te niz naših poduzetnika koji grade nove poslovne prostore i šire svoje poslovanje, kako u Daruvara tako i izvan njega, nadam se i vjerujem da će iduća godina biti još bolja za sve naše sugrađane.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!