[FOTO] Od stihova do slikarstva i kiparstva: Glina me okupirala više no što su slike

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U jednoj od brojnih adventskih kućica koje ove godine krase bjelovarski Korzo pronašli smo zanimljivu priču. Ispod natpisa domaća radinost Tomo Vučak možete pronaći svašta: od keramičkih sitnica, magneta pa sve do velikih slika i mnoštva kipova inspiriranih različitim tematikama. Razgovarali smo s Tomo Vučkom, bjelovarskim umjetnikom koji nam je ispričao svoju umjetničku priču.

-U penziji sam već 12 godina i u tih 12 godina sam odlučio animirati svoje znanje koje sam stekao još od mladosti i prema čemu imam afiniteta tako da sam krenuo s nekim umjetničkim izražajima – priča Vučak.

-U tom umjetničkom izražaju bilo je svašta, bilo je i pjesama i stihova koji su me ispočetka animirale na radničkim stvaralaštvima jer sam završio zanat i nakon toga radio u Tomi Vinkoviću kao majstor – objašnjava Vučak svoje umjetničke početke.

Nakon pjesama i stihova, na red je došlo i slikarstvo.

-U Tomi Vinkoviću sam krenuo u društvo slikara i naučio određene stvari vezane uz slikarstvo te sam krenuo sa slikanjem. U međuvremenu sam kroz glinu osjetio da imam smisla i za modeliranje, glina me više okupirala nego što su slike i tako sam počeo s kiparstvom.

Dok je bio zaposlen, objašnjava nam, nije se u potpunosti mogao posvetiti umjetnosti, no to se promijenilo odlaskom u mirovinu kada se napokon, kako kaže, mogao odgovornije tome posvetiti.

-Od svih radova koje sam radio i napravio, meni su najinteresantniji oni u crkvi sv. Ane. Kip Marka Križevčanina od 2 metra i 20 i kip Alojza Stepinca iste veličine koje sam poklonio crkvi – rekao nam je Vučak o kipovima rađenima od bijelog Samoborca i cementa koji sad ukrašavaju dvorište crkve.

-Oko crkve sam napravio 12 bista od svih svetaca u 19. i 20. stoljeću koji su na neki način značajni u Hrvatskoj.

Kipovi koje je u početku radio bili su inspirirani političarima, no vrlo brzo je primijetio kako se oni vrlo brzo mijenjaju te je bolje da se posveti nekim motivima koji su dugovječniji.

-Što se tiče svjetovnih kipova, radim kipove koji me na neki način oduševljavaju. To su plesačice, balerine, poznata muška i ženska imena koji su svijetu dali nešto više – priča nam o svojoj inspiraciji Vučak.

Ispričao nam je Vučak i o zanimljivoj tehnici koju koristi pri slikanju – S njom se može jako puno raditi, međutim ona kao takva još nije priznata. Ja ju zovem mramorna tehnika, a radi se o stvaranju glinamolom na staklu na suprotnoj strani kao i što naivni umjetnici stvaraju s bojama.

-Izražava neku vrstu slikarstva, a daje lijepi dojam i ugođaj. Nemoguće je stvoriti takve boje i takvu čar s bilo kakvim kistom kao što se može stvoriti s miješanjem glinamola – priča o svojoj mramornoj tehnici sugovornik.

-Slikam za sebe, nekoliko radova sam prodao, ali obično ih podijelim. Za njih mi ne treba puno vremena pa sam tako svojoj obitelji, kumovima i prijatelja umjesto kupnje nekog jačeg poklona poklonim sliku, to im kud i kamo više znači.

Nekada se bavio i keramikom, koje još uvijek nešto ima i u ponudi, no peć je ugasio. Kaže, nemoguće se natjecati s masovnom proizvodnjom iz Kine, neki njegovi kolege se još uvijek bave keramikom i za njihov trud iskazuje samo poštovanje – Vidim jedna kolegica tu još uvijek radi, ima prekrasne radove pečene iz gline i jako mi se sviđa takav rad, ali ja nemam za to strpljenja.

-Svaka roba ima svoga kupca, ja sam primijetio da stariji ljudi koji na neki način osjećaju da je to individualni rad i imaju drugačiji odnos prema starinama, oni najviše gledaju i kupuju tu robu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!