Za 25. rođendan garešnička Prosvjeta dobila je najbolji mogući dar!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Može se reći da su upravo za jubilarnih četvrt stoljeća uspješnog djelovanja, članovi SKD Prosvjeta pododbor Garešnica uspjeli privesti kraju izgradnju svog doma u Rogoži. Svečano otvorenje planirali su za krsnu slavu društva sv. Nikolu, ali s obzirom da do tada nisu dobili sva odobrenja za korištenje, svečano otvorenje bit će upriličeno početkom iduće godine. Projekt izgradnje doma krenuo je 2021. godine. Riječ je o prostoru stare škole u Rogoži, koji je Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta Garešnica služio za održavanje proba njihovih folklornih sekcija. Vlastitim snagama i uz podršku uže i šire zajednice društvo je 2021. prionulo uređenju ovog prostora.

Kompletni radovi bit će gotovi do kraja ove godine, a zadnje što je u domu napravljeno jest uređenje podova, postavljanje pločica u velikoj sali, postavljanje drvenih podova na pozornici, prostoriji za sastanke i u potkrovlju. Tu je još i krečenje, postavljanje sanitarija, postavljanje rasvjete, panik rasvjete i vatrodojave.

Nova sala

U godini kada slavi 25 godina od osnivanja, SKD Prosvjeta je dobila svoj dom u kojem je u dograđenom prostoru izgrađena sala od oko 150 četvornih metara, sanitarni čvor i prostorija na katu od oko 25 kvadrata.

– Ovim prostorom ćemo za naše društvo dobiti sve na jednom mjestu. U njemu će se moći održavati nastupi naše folklorne sekcije, kao i druženje i večera poslije nastupa. U tom prostoru ćemo također održavati redovne probe naših sekcija. Na katu ćemo imati prostoriju za sastanke našeg predsjedništva i druženja naše omladine, priča nam Zoran Blanuša, predsjednik i umjetnički voditelj SKD Prosvjeta.

Tavanske prostorije starog dijela škole u Rogoži članovi SKD Prosvjeta su vlastitim snagama i sredstvima (donacije) preuredili u dvije nove prostorije. U jednoj će biti spremište za nošnje (do sada su ih držali u mjesnom domu u Velikom Vukovju), a u drugoj će biti etno soba, koju također već dugo planiraju.

Donje prostorije doma će koristiti svi žitelji i udruge Rogože i okolice za rođendane, svadbe, skupštine, karmine.

Cijeli ovaj projekt, kako kaže Blanuša, financira Srpsko narodno vijeće, preko svojih kapitalnih ulaganja (oko 400 000 €), a pomogla je i Bjelovarsko-bilogorska županija sa 27 000 € .

Među najaktivnijima u RH

Projekt je pokrenuo VSNM BBŽ na čelu s predsjednikom Darkom Karanovićem. Proteklih godina su preko kapitalnih ulaganja SNV-a uređeni srpski kulturni centri u Bjelovaru i Daruvaru, a 2021. je na red došla Garešnica, na inicijativu VSNM BBŽ. Ovo je uvelike najveća investicija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, koja je došla zahvaljujući aktivnostima SKD Prosvjeta Garešnica, čija je folklorna sekcija među najaktivnijim u Hrvatskoj s godišnje preko 30 nastupa.

-Zahvaljujemo na trudu Emine Đurašinović koja ispred SNV-a vodi ovaj projekat i trudi se da se ovaj prostor uredi na veoma kvalitetan način. Zahvaljujemo i članovima društva koji su dosta sati rada proveli na uređenu tavanskih prostorija starog dijela i svima koji su svojim donacijama pridonijeli kupovini materijala. Uz prostor u potkrovlju, također je dobrovoljnim radom uređivano i nogometno igralište u Rogoži, kaže Zoran Blanuša.

Podsjetimo da je SKD Prosvjeta, pododbor Garešnica, osnovano 1998. godine s ciljem očuvanja kulturnog identiteta Srba u Moslavini. S ozbiljnim radom počelo je 2001. kada je formirana folklorna sekcija pod nazivom KUD Moslavina. Danas u društvu djeluju tri sekcije folkloraša (A sekcija, dječja i tamburaška sekcija). Pododbor broji stotinjak članova od kojih je četrdesetak aktivno u folklornoj sekciji. Do sad su zabilježili više od 500 nastupa, a osim u Hrvatskoj, nastupali su u Srbiji, BiH, Sloveniji, Mađarskoj, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Italiji. Tradicionalno svake godine organiziraju „Susrete u Moslavini“ i „Smotru dječjeg kulturnog stvaralaštva“, te godišnji koncert povodom krsne slave. SKD Prosvjeta Garešnica na svom repertoaru ima desetak koreografija iz Srbije, te pjesme i igre iz Moslavine i Slavonije. Predsjednik društva i umjetnički voditelj Zoran Blanuša. (Siniša Slavinić/Bjelovarski list)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!