Bjelovarsko-bilogorska općina hrvatski je prvak po smanjenju poreza na dohodak

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Čak četiri jedinice lokalne samouprave na području Bjelovarsko-bilogorske županije odlučile su smanjiti stope poreza na dohodak od ove godine. Podsjetimo, u šestom krugu porezne reforme Vlada RH ukinula je prirez, a gradovima i općinama pružila mogućnost da porez na dohodak smanje ili ga povećaju. Nova pravila počela su se primjenjivati početkom ove godine, a prema popisu dostupnom na stranicama Porezne uprave, Bjelovarsko-bilogorska županija jedna je od županija u kojima je najveći broj JLS-ova odlučio „odriješiti kesu”.

Iako je najviše slave pokupio Bjelovar sa smanjenjem niže stope poreza na 18, odnosno na 28 posto i porukom da u bilogorskoj metropoli svaki euro vrijedi više, prvak ne samo županije, nego i čitave Hrvatske je Općina Kapela!

Podsjetimo, Vlada RH gradovima i općinama pružila je mogućnost spuštanja stope poreza za čak pet posto, dakle sa 20 na 15, odnosno sa 30 na 25 posto, a Općina Kapela već u prvom krugu odlučila se za taj maksimum.

U čitavoj Hrvatskoj samo su još dvije općine imale toliko hrabrosti, a riječ je o Baškoj na otoku Krku i nama susjednim Molvama.

Bjelovarskim stopama krenula je i Općina Veliko Trojstvo u kojoj su stope poreza na dohodak smanjene na 17,5, odnosno 27,5 posto, a istaknula se i Općina Severin sa 18, odnosno 28 posto, jednako kao i Grad Bjelovar.

Većina gradova i općina na području naše županije odlučila se na prosjek, dakle na zadržavanje starih stopa od 20 i 30 posto, ali imamo i izuzetke. U Dežanovcu je niža stopa povećana na 22 posto, dok je viša zadržana na 30 posto, a iste stope vrijede i za Končanicu.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!