Jerej Maksimović kod Hrebaka: Grad će sufinancirati troškove vandalizma na crkvi. Na proljeće dolaze skele, ali i kamere…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Gradonačelnik Dario Hrebak u svojem uredu ugostio je Stefana Maksimovića, jereja crkve Svete Trojice kako bi njemu i svim vjernicima koji slave Božić po julianskom kalendaru čestitao blagdan. Gradonačelnik se osvrnuo i na nedavni sramotni incident u kojem je pravoslavna crkva išarana ustaškim i nacističkim simbolima. 

Crkva je spomenik kulture, troškovi će biti veliki

-Našem Stefanu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti želim sretan Božić, da ga provedu u miru i blagostanju u krugu svoje obitelji. Što se tiče uklanjanja onih strašnih nacrta i poruka koje su napisane na pravoslavnoj crkvi, čitam neke komentare tipa, zašto se morala uzeti slovenska firma za to uklanjanje. Dakle, crkva je zaštićeni spomenik kulture. Ne možemo mi sada uzeti neki soboslikarski obrt i to samo prefarbati, to tako ne može ići. Prvo smo pokušali to riješiti putem lasera, pokazalo se da nije baš dobar. Onda se crkvi javila tvrtka iz Slovenije koja je rekla da može to riješiti, pokazalo se solidno, ali nije riješeno do kraja jer ta boja jednostavno ‘grize’ iznutra. Inače, konzervator je rekao da ne možemo mi samo dio crkve ofarbati jer je to, kao što sam rekao, spomenik kulture. Tako da će na proljeće morati ići skele i kompletna renovacija cijele strane objekta i to će biti veliki trošak. Grad će snositi dosadašnji dio troškova, a za proljeće ćemo tražiti  pomoć države – kazao je gradonačelnik Hrebak koji je rekao da će se postaviti kamere na pravoslavnu crkvu. 

Jerej Stefan Maksimović zahvalio se na gradonačelniku Hrebaku, zamjeniku Brajdiću i županu Marušića na potpori i suradnji nakon navedenog incidenta. 

Ovo je napravio pojedinac

-Prošle godine kada sam došao u Bjelovar osjetio sam da su me stanovnici ovoga grada prihvatili kao svoga, a to i danas osjećam. Ovo što je urađeno na pravoslavnoj crkvi nije odraz grada Bjelovara već nekog pojedinca. Moj odnos prema građanima ovoga grada, prema vjernicima katoličke vjeroispovijesti neće se promijeniti i ostat će isti. Ja sam bio na polnoćki u bjelovarskoj katedrali za Božić i opet ću doći i još više ću se truditi da naši odnosi budu što bolji i ponavljam, neće me neki pojedinac sputavati u tome da imam dobre odnose sa svim ljudima – kazao je Maksimović i nastavlja. 

Ja sam Bjelovarčanin

-Otkada sam došao u Bjelovar nisam imao ni jednu neugodnu situaciju i zaista se osjećam kao Bjelovarčanin. Dijete mi je rođeno u Bjelovaru i uvijek ću govoriti da sam ponosan što je rođena u Bjelovaru i što je Bjelovarčanka. Jedino mi je žao što neki pišu da sam ja sam to sam šarao po crkvi, ili da je gradonačelnik izdajnik jer nam pomaže, ali kažem, to su samo pojedinci – kazao je Maksimović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!