[FOTO] Film ‘Akcija Alfa – Bljesak prije Bljeska’ pruža duboki uvid u ključne trenutke na bojištu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Premijera dokumentarnog filma “AKCIJA ALFA – BLJESAK PRIJE BLJESKA” održana je 3. siječnja u Muzeju vojne i ratne povijesti u Pakracu. Organizirana od strane Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik, premijera filma pružila je duboki uvid u ključne trenutke na lipičko-pakračkom bojištu, privukavši brojnu publiku. Među prisutnima su bili predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić te pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević.

Gradonačelnica Blažević je izrazila zahvalnost članovima Udruge djece Domovinskoga rata za njihov doprinos promicanju istine o našem obrambenom i oslobodilačkom ratu. U svom govoru prisjetila se nedavnih obljetnica operacije Alfa i oslobođenja logora Bučje, istaknuvši važnost takvih događaja. Također, podržala je prof. Branka Križana u njegovom radu na sveobuhvatnoj knjizi o lipičko-pakračkom području i ustrojstvu 76. samostalnog bataljuna HV-a, koja bi trebala biti realizirana tijekom ove godine.

Predsjednik Udruge djece branitelja Domovinskog rata Pakrac – Lipik, Tomislav Novinc, istaknuo je simboliku odabira datuma premijere – 3. siječnja, kada je 1992. godine potpisano Sarajevsko primirje. Ovim činom su obustavljene sve oslobodilačke akcije hrvatskih obrambenih snaga. Novinc se zahvalio prof. Mariu Tušeku i pohvalio suradnju s Muzejom vojne i ratne povijesti.

Prije same premijere filma, publika je imala priliku pogledati reportažu iz okupiranog dijela Pakraca iz 1992. godine, koja je prikazala život na tom teritoriju. Karlo Žili, član Udruge zadužen za montažu, naglasio je da je film stvoren s ciljem prezentiranja prvotnog oslobađanja Zapadne Slavonije krajem 1991. godine. Udruga je već ranije proizvela film “Pakrac u operaciji Bljesak”. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!