Krijumčarenje ljudi: Među optuženima četiri Bjelovarčana

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podigao je optužnicu protiv skupine krijumčara ljudi koja je skrovište pronašla u Budančevici, nedaleko od Kloštra Podravskog, a u toj je skupini bilo i nekoliko osoba s prebivalištem u Bjelovaru.

Skupina predvođena Turčinom O. Demirom (39) razbucana je sredinom lipnja prošle godine, a u krijumčarsku organizaciju sa sjedištem u Ulici Vladimira Nazora, gdje je imao boravište, on je okupio još šest ljudi. Demir se tereti da je u razdoblju od početka kolovoza prošle pa do 15. lipnja ove godine organizirao i vodio zločinačko udruženje koje je djelovalo na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Od 1500 do 4500 eura po odrasloj osobi

Cilj tog udruženja bilo je stjecanje nepripadne materijalne koristi te je Demir povezao četiri Bjelovarčanina – Vladu (52), Matea (23), koji je također imao boravište u Budančevici, Danijela (19) i Davida (45), te Danijela (22), Koprivničanca s prebivalištem u Špišić Bukovici te svog sunarodnjaka Abdulaha (46).

S nepoznatom osobom iz BiH Demir je dogovorio kontinuirano nedozvoljeno prevoženje većeg broja stranih državljana iz Bosne u Hrvatsku i to izvan obilježenih graničnih prijelaza i njihov prijevoz do dogovorenih lokacija na teritoriju Hrvatske radi daljnjeg organiziranog transfera do dogovorenih odredišta na području drugih država članica Europske unije. Sumnja se da je ova skupina transfer migranata organizirala za novčanu naknadu u rasponu od 1500 do 4500 eura po odraslom državljaninu, dok su krijumčarenje djeteta u dobi do 11 godina naplaćivali u pola cijene.

Pješice preko granice

Optužnicom se Demir tereti da je sa sunarodnjakom Abdulahom i nepoznatim državljaninom BiH dogovarao vrijeme, mjesto i broj stranih državljana koje će osobe prethodno angažirane u tu svrhu preuzeti u neposrednoj blizini prelaska državne granice Bosne i Hrvatske te ih prevesti do dogovorene lokacije na teritoriju Hrvatske, uglavnom na području Zagreba.

Krajnji cilj tih migranata bile su druge države EU, a sve je počinjalo tako da su strani državljani iz Bosne u Hrvatsku uz novčanu naknadu pješice prelazili granicu. Kada bi stigli na dogovorene lokacije, uglavnom na području Karlovačke i Ličko–senjske županije, pet državljana Hrvatske koje je angažirao Demir prevozili su ih vozilima na dogovorene lokacije na području Zagreba. Ondje su migrante preuzimale nepoznate osobe koje su ih prevozile dalje u druge države Europske unije, a potom je Demirov pouzdanik preuzimao novčanu naknadu od koje je sukladno dogovoru na ime naknade za obavljeni dio predavao petorici hrvatskih državljana, članova ove krijumčarske organizacije.

Dio su Demir i Abdulah ostavljali sebi, a istražitelji imaju indicije da je ova organizacija iz Bosne preko Hrvatske u druge članice EU ilegalno prebacila najmanje 138 stranih državljana.

Optužnicom se prvookrivljeni Demir tereti da se okoristio za iznos od najmanje 169 tisuća eura, dok su ostali članovi organizacije primili puno manje. Vlado je tako na ovaj način zaradio 6500 eura, Mateo 1700, mlađi Danijel 800, stariji Danijel tek stotinu, a David 500 eura. Koliki je iznos priskrbio Abdulah, za sada nije poznato. Iako je Demir tijekom prvog ispitivanja iznio obranu u kojoj je porekao počinjenje inkriminiranih mu kaznenih djela, navodeći pritom da ne poznaje niti jednog od okrivljenika, ubrzo je promijenio ploču.

Prijatelj iz Turske

Kazao je kako mu je njegov prijatelj iz Turske dao kontakt čovjeka za kojeg mu je rekao da dobro plaća za prijevoz migranata i da će on riješiti vozače za taj prijevoz. Dodao je kako mu je isti taj turski prijatelj dao kontakt i s čovjekom iz Bosne, gdje je potom i otišao i dogovorio cijenu za prijevoz migranata koje su uglavnom ostavljali na autobusnom kolodvoru u Zagrebu. Otkrio je i da u Bosni postoji dobro uigrana ekipa koja izvrsno poznaje rute prelaska u Hrvatsku te su migranti uglavnom iz Afganistana, Pakistana i Iraka granicu prelazili pješke. Vozači su se tražili putem oglasa na TikToku i Facebooku, a Demir je kazao kako je njegova zarada iznosila 200 eura po odraslom stranom državljaninu i upola manje po djetetu do 11 godina. Novac je dobivao neovisno o tome da li bi te ilegalne migrante u Hrvatskoj zaustavila policija ili bi prijevoz prošao uspješno, a novac je preuzimao u Bosni. (S.G./Bjelovarski list)

Foto – Fah


PODIJELI S PRIJATELJIMA!