Brojke ne lažu! Zaslužna za pozitivnu statistiku u općini Rovišće je i peteročlana obitelj Jeličić

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – Iako je nova godina počela, i dalje se zbrajaju uspjesi postignuti u staroj 2023. godini. Pozitivna demografska slika na kraju godine bila je pravi poklon za blagdane kojim se itekako mogu dičiti u općini Rovišće. Na Silvestrovo 31. prosinca 2023., na svetoj misi zahvalnici slavljenoj u punoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Rovišću, župnik vlč. Mijo Posavec iznio je statističke podatke župne zajednice za prošlu godinu usporedivši je s 2021. i 2022. godinom. Svi okupljeni mogli su biti zadovoljni onime što čuju jer se prošle godine u odnosu na onu prethodnu rodilo više djece i umrlo manje mještana.

Naime, u 2023. u općini Rovišće je kršteno 80 djece, 2022. godine 55 djece, a 2021. godine 50 djece.

Kada se pogleda statistika umrlih, u prošloj godini umrlo je 50 mještana što je 12 manje nego prošle godine kada je umrlo njih 62. U 2021. godini umrlo je 63 mještana.

Rast se u općini Rovišće bilježi i po broju vjenčanih pa su tako prošle godine vjenčana 33 para dok je broj vjenčanih u 2022. iznosio 17 parova, a 2021. godine 19.

Da je demografija u općini Rovišće iz godine u godinu sve bolja, dokazuje obitelj Jeličić. Budućnost su pronašli u Kraljevcu, kako kažu, malom, ali lijepom mjestu s pitoresknim krajolikom koje se nalazi u sastavu općine Rovišće. Njihova obitelj broji pet članova, mamu, tatu i tri sina. Najstariji od braće je Pio koji ima četiri godine, zatim slijedi dvogodišnji Pavao te Petar koji ima samo sedam mjeseci.

– Muževa rodna kuća u kojoj sada živimo bila je jako velika, stoga, prije nego smo započeli naše bračno putovanje, nismo dugo razmišljali gdje ćemo započeti zajednički život. Osim toga, Kraljevac je malo i mirno mjesto s prekrasnom prirodom u općini Rovišće, a opet, s druge strane, u neposrednoj blizini urbanih mjesta kao što je Bjelovar. Uz malo truda i volje, kuću smo adaptirali onako kako nama odgovara te istu oplemenili ljubavlju, novim uspomenama te novim članovima obitelji – priča Anamarie Jeličić.

Kao prednosti života u općini Jeličić navodi mir, jednostavnost, dostupnost te živopisnost krajolika.

– To znači da živeći u takvom mjestu, živite s jedne strane izolirani od gradske vreve i gužve, a s druge strane imate blizinu grada, s obzirom na to da se Rovišće nalazi na relaciji gradova Bjelovar i Zagreb. Osim toga, općina je svakom godinom sve razvijenija, tako da polako postaje kao mali grad jer ima širok spektar mogućnosti, raznih sadržaja, kako poslovnih tako i rekreativnih, što čini savršenu ravnotežu i za stariju i za mlađu populaciju – dodaje.

Ne treba zaboraviti na potpore Općine Rovišće među kojima je i ona za rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji.

– Od potpora Općine Rovišće mi smo uspjeli iskoristiti potporu za adaptaciju nekretnine koncem 2023. godine, za što pohvaljujemo rad Općine Rovišće, jer svaka potpora za mlade obitelji garantira i daljnje egzistiranje na području općine te povećanje njenih stanovnika. Također, mišljenja smo da je nužno ulagati u obitelj, jer ulaganjem u obitelj, ulaže se u budućnost te na pozitivnu demografsku sliku nekog mjesta. Smatramo da je iznimno važno za obitelji s više djece, pružiti dodatnu podršku kroz subvencije na općinskoj, ali i na državnoj razini. Primjerice, trenutno naša dva sina pohađaju vrtić u općini Rovišće, a uskoro će im se pridružiti i najmlađi sin. Zato je svaka potpora i olakšica stvorila sigurno, ali i poticajno okruženje za rastuće obitelji – navodi Anamarie Jeličić.

Obitelj Jeličić općinu Rovišće preporučila bi za život i drugim mladim obiteljima koje možda još nisu sigurne gdje vide svoju budućnost.

– Savjetujem Općinu Rovišće zato što imaju dostupan velik broj sadržaja, što rekreativnih za one koji se žele baviti određenim sportom ili opuštati u općinskim kafićima, restoranima i ostalim sadržajima, ali i poslovnih za one koji žele naći posao i raditi ili samostalno krenuti s novim poslovnim idejama. Također, život u općini Rovišće omogućuje blizinu glavnog grada Zagreba, koji je udaljen od Rovišća samo 70 kilometara – zaključuje Jeličić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!