Svejedno je jesu li napojnice oporezive ili ne kada ih Bjelovarčani baš i ne daju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od ove godine napojnice u ugostiteljskim objektima možemo ostavljati i kod plaćanju karticama, a za sada je prerano za procijeniti hoće li novi krug porezne reforme poboljšati život našim vrijednim ugostiteljima. Prema iskustvu jednog bjelovarskog ugostitelja iz centra grada koji ujedno i radi u svojem kafiću, većina kafića kod nas nema uvedeno bezgotovinsko plaćanje. No, i to bi se uskoro moglo promijeniti.

„Iako preferiram plaćanje u gotovini i vjerujem da taj oblik plaćanja preferira većina bjelovarskih ugostitelja, sve veći broj gostiju traži mogućnost plaćanja karticama pa vjerujem da ću ga i ja uvesti ubrzo”, poručuje naš sugovornik. Njegova nova poslovna odluka nema toliko veze s uvođenjem neoporezivih napojnica koliko s zahtjevima tržišta. Trenutno se u bankama raspituje o uvjetima poslovanja s karticama i, naravno, strahuje od dodatnih troškova.

Zmija u novčaniku

„Prema nekim informacijama, moram imati određeni mjesečni prihod pa se u tom slučaju možda i ne plaća naknada. U procesu sam obilaska banaka pa ću uskoro biti pametniji”, govori naš sugovornik.

Prelazimo i na teško pitanje ostavljaju li Bjelovarčani napojnice ili misle da je bakšiš grad u Turskoj.

„Ako želiš iskren odgovor, onda je to nepopularan odgovor da Bjelovarčani ne daju pretjerano velike napojnice. Mislim da je to zbog inflacije, nemaju ljudi novca. Čak mi se čini da su napojnice bile 50 posto veće kada su bile kune, a ne euro”, iskren je bjelovarski ugostitelj koji je upravo iz tog razloga tražio da bude anoniman.

Ako su njegove tvrdnje o tomu da Bjelovarčani „imaju zmiju u novčaniku” točne, onda našim ugostiteljima neće previše pomoći ni to što se napojnice više ne oporezuju, barem do iznosa od 3.360 eura godišnje po osobi. Iznos napojnice iznad neoporezivog dijela oporezivat će se po stopi poreza na dohodak, pa će opet najviše profitirati ugostitelji koji rade u onim gradovima i općinama u kojima se te stope najniže. Naravno, uspiju li natući više od 3.360 eura u napojnicama godišnje.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!