Crkvene ženidbe rijetko se proglašavaju ništavnima, evo kakva je situacija u našoj biskupiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prema posljednjim javno dostupnim statistikama, tijekom 2022. godine na području Bjelovarsko-bilogorske županije razvelo se 148 bračnih drugova, a oženilo se njih 479. Sve je to unutar uobičajenih okvira, s tim da bi podaci za prethodnu, 2023. godinu, mogli pokazati veći broj sklopljenih brakova s obzirom da su lani ukinute i zadnje restrikcije uvedene zbog pandemije koronavirusa.

Istovremeno, broj crkvenih „rastava” također je već godinama stabilan, ali i nemjerljivo niži od svjetovnih razvoda.

Na području Bjelovarsko-križevačke biskupije koja obuhvaća veći prostor od Bjelovarsko-bilogorske županije, godišnje se podnese između pet do deset zahtjeva za proglašenje ništavnosti ženidbe. Crkveni brak ne može se razvesti, nego se samo može proglasiti ništavnim, kao da nikada nije ni sklopljen.

Postupak pobijanja ženidbe vodi se na Međubiskupijskom sudu u Zagrebu, a razlog mora biti utemeljen na kanonskom pravu.

Među zaprekama koje se mogu dokazivati su pomanjkanje dobi u određenim granicama (muška osoba prije navršenih šesnaest godina, ženska prije četrnaest), različitost vjere, sveti red, javni doživotni zavjet čistoće u redovničkoj ustanovi, otmica ili zadržavanje ženske osobe, ubojstvo svojeg ili tuđeg ženidbenog druga radi sklapanja braka, krvno srodstvo u pobočnoj liniji, tazbinsko srodstvo, zapreka javne ćudorednosti i zakonsko srodstvo (nastalo posvojenjem), potpuna spolna nemoć, prijašnji ženidbeni vez i krvno srodstvo u pravoj liniji.

Prije podnošenja tužbe potreban je i civilni razvod, no sudac Međubiskupijskog suda može zaključiti, ako smatra potrebnim, da se postupak odvija i bez presude brakorazvodne parnice općinskoga suda.
Kao jedan od glavnih razloga za proglašenje braka ništavnim smatra se preljub. Međutim, s pravne strane trebaju ispuniti određeni uvjeti poput onoga da preljub mora biti stvaran (materijalno, formalno i moralno), ali i da se ne smije dogoditi izričitim ili prešutnim, jasnim ili uključivim odobrenjem ili pristankom ženidbenog druga.

Usto, drugi ženidbeni drug ne smije dati povoda za preljub, ali ne smije i sam počiniti preljub u svrhu „uzajamnog izravnavanja“. Također, jedan od uvjeta je i da ženidbeni drug nije izričito ili prešutno oprostio preljub.

Isto tako, razlozi za rastavu su ako jedan od ženidbenih drugova dovodi u veliku duševnu ili tjelesnu pogibelj drugog ženidbenog druga ili djecu ili ako na drugi način čini preteškim zajednički život.

FOTO: Ilustracija


PODIJELI S PRIJATELJIMA!