Ne želite cijepiti svoje dijete? Evo koliko bi vas to moglo koštati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Širenjem hripavca sve se češće nameće pitanje o cijepljenju, odnosno necijepljenju u dječjoj dobi. Naime, prema Provedbenom programu obaveznog cijepljenja djeca se cijepe protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, zaušnjaka, rubele, tuberkuloze, hepatitisa B, bolesti izazvanih s Haemophilus influenzae tipa B i pneumokokne bolesti. Dobra vijest je da je Bjelovarsko-bilogorska županija na samom vrhu županija po procijepljenosti djece.

– Bjelovarsko-bilogorska županija je u vrhu procijepljenosti u Hrvatskoj iako i dalje moramo težiti visokim cijepnim obuhvatima kako bi izbjegli epidemije bolesti protiv kojih se cijepi. U 2022. godini primarno cijepljenje protiv difterije, tetanusa, hripavca koje je vezano i s cijepljenjem protiv hepatitisa B, dječje paralize i Haemophilusa influenzae tip B (cijepljenje dojenčadi s dva mjeseca, četiri mjeseca i šest mjeseci) primilo je 94,79 posto djece. Prvo docjepljivanje u drugoj godini života primilo je njih 94,44 posto. Drugo docjepljivanje protiv difterije, tetanusa i hripavca s navršenih pet godina života primilo je 91,81 posto mališana. S navršenih 12 mjeseci života cjepivo protiv ospica, zaušnjaka i rubele primilo je 97,59 posto djece, a docjepljivanje ovim cjepivom pri upisu u prvi razred osnovne škole primilo je 94,15 posto budućih školaraca. Primarno cijepljenje protiv pneumokoka primilo je 94,51 posto djece, a docjepljivanje protiv pneumokoka njih 97,83 posto. U osmom razredu osnovne škole cjepivo protiv difterije, tetanusa i dječje paralize primilo je 91,11 posto učenika – otkrila je konkretne podatke Nikolina Obran, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kontraindikacije za cijepljenje

Postoje slučajevi gdje je kod djeteta kontraindicirano cijepljenje pojedinim cjepivima, a time je to dijete zakinuto za važan preventivni dio primarne zdravstvene zaštite. Kako pojašnjava liječnica, kontraindikacija za cijepljenje je anafilaktička ili druga ozbiljna alergijska reakcija nakon određenog cjepiva. Također, određeni poremećaji imunog sustava kao što su npr. kongenitalne imunodeficijencije ili medicinski tretmani poput kemoterapije, transplantacije koštane srži ili transplantacije drugih organa te visoke doze steroida su kontraindikacija za živa cjepiva poput cjepiva protiv ospica, zaušnjaka i rubele.

– Kontraindikacija za cijepljenje cjepivom protiv ospica, zaušnjaka i rubele je i preosjetljivost na neku od pomoćnih tvari u cjepivu kao što su želatina i neomicin.
Cijepljenje protiv hripavca je kontraindicirano ako pojedinac ima encefalopatiju nepoznate etiologije, nastalu unutar 7 dana nakon prethodnog cijepljenja cjepivom koje sadrži komponentu hripavca. Cjepivo protiv hripavca ne smije se primijeniti u pacijenata s nekontroliranim neurološkim poremećajem ili nekontroliranom epilepsijom dok se ne odredi terapija, stabilizira stanje i dok koristi ne budu jasno veće od rizika – kazala je liječnica. Pojasnila je i kako izgleda procedura u slučaju da roditelj odbija cijepiti dijete.

Savjetovanje roditelja

U takvim slučajevima, nastavila je doktorica Obran, djetetov liječnik primarne zdravstvene zaštite uputit će roditelje na dodatno savjetovanje o cijepljenju epidemiologu u Službu za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo, no dijete će biti upisano u školu ako nije redovno cijepljeno.
Prema podacima Državnog inspektorata, u razdoblju od 1. siječnja 2022. godine sanitarna inspekcija je na nacionalnoj razini zaprimila 43 prijave radi odbijanja cijepljenja djece i podnijela 37 obveznih prekršajnih naloga.

– Zdravstvene ustanove, kao i doktori medicine privatne prakse obavezni su voditi evidenciju o izvršenom cijepljenju i to za svaku osobu koja podliježe tom cijepljenju. Također su dužni dostaviti i izvješće o izvršenom cijepljenju nadležnom zavoda za javno zdravstvo županija za prethodnu godinu. U tom smislu, a u cilju povećanja svijesti o važnosti imunizacije zdravstvene ustanove koje obavljaju obavezno cijepljenje imaju najvažniju ulogu i dužne su i savjetovati roditelje o cijepljenju djeteta ako roditelj ne želi cijepiti dijete, a za to nema razloga tj. ako nema kontraindikacija – naglasili su iz Državnog inspektorata te dodali kako su mjere kojim raspolaže sanitarna inspekcija samo prekršajne, odnosno mjere sankcioniranja zato što nešto nije učinjeno, ali nisu mehanizmi kojim se osigurava povećanje broja ucjepljenja kod onih koji to ne žele.

– Sanitarna inspekcija ovlaštena je prekršajno sankcionirati novčanom kaznom u iznosu od 265,45 eura odnosno dvije tisuće kuna roditelja, odnosno skrbnika ako ne izvrši obvezu imunizacije protiv bolesti utvrđenih Programom obveznog cijepljenja djece školske i predškolske dobi. Stoga je praksa da sanitarna inspekcija postupa u ovakvim slučajevima sukladno zaprimljenim prijavama. Osim toga, prije podnošenja prekršajnih naloga prethodno je potrebno utvrditi je li specijalist pedijatar, izvršio savjetovanje roditelja o cijepljenju djeteta, roditelje informirao o kontraindikacijama cjepiva odnosno je li po potrebi provedeno i savjetovanje kod epidemiologa te postoji li zapis o tome – zaključili su iz Državnog inspektorata.

 

Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!