Velik broj oboljelih od tri bolesti, što očekivati nakon povratka u škole i radne kolektive?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sezona virusnih oboljenja ne jenjava, a velikom broju zaraženih covidom-19 i hripavcem ovih dana pridružuje se i sve više oboljelih od gripe. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo BBŽ, od 1. studenog, kada je evidentiran prvi slučaj oboljenja, do kraja prošlog tjedna u županiji je od hripavca oboljelo 120 osoba.

-Kad je riječ o covidu-19, tjedno registriramo između 25 i 35 oboljelih, što je puno, no oboljelih sigurno ima i više. Naime, mnogi se građani, koji imaju blaže simptome, testiraju samo kod kuće i ne prijavljuju bolest liječniku te ne dolaze na testiranje u Zavod – tumači ravnatelj Zavoda Vedran Trupac.

Kad je riječ o gripi, ove sezone u BBŽ je laboratorijski potvrđeno 19 slučajeva. Najviše ih je, čak 15, u Bjelovaru, dva su evidentirana u Daruvaru te po jedan u Čazmi i Grubišnom Polju.

-Možemo reći da gripa pomalo ‘kaska’ za ostalim virusnim bolestima, lani smo u ovo doba imali 46 slučajeva. No, s obzirom na povratak djece u školu te kraj godišnjih odmora, za očekivati je da će u danima koji su pred nama broj oboljelih porasti – kaže Trupac.

Dodaje kako za pokušaj izbjegavanja zaraze sve tri vrste oboljenja vrijede jednaki savjeti.

-To su, prije svega, oni osnovni higijenski savjeti: redovito prozračivanje prostorija u kojima boravimo te redovita dezinfekcije ruku i površina. Nadalje, jako je važno da osobe koje se zaraze gripom, hripavcem ili covidom-19 ostanu kod kuće kako bi se smanjila mogućnost daljnjeg širenja zaraze – kaže Trupac.

Valja podsjetiti i kako su protiv sve tri vrste bolesti dostupna cjepiva, što je možda i najbolji način za izbjegavanje bolesti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!