Županija, gradovi i općine masovno ‘skočili’ u višu kategoriju razvijenosti, ali još nije vrijeme za slavlje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorska županija u novoj tablici indeksa razvijenosti popela se za jednu kategoriju pa se više ne nalazi na dnu tablice. Primjer županije pratili su i brojni gradovi i općine.

Iako veći stupanj razvijenosti svakako daje za pravo čelnicima županije, gradova i općina da se pohvale kvalitetnim upravljanjem, veća razvijenost ujedno znači i manje novca iz EU fondova.

Prema odluci Vlade RH, Bjelovarsko-bilogorska županija sada je u drugoj skupini razvijenosti zajedno s Karlovačkom, Koprivničko-križevačkom, Ličko-senjskom, Osječko- baranjskom i Šibensko-kninskom županijom.

Treba reći da se indeks razvijenosti temelji na nekoliko pokazatelja, a riječ je o prosječnom dohotku po stanovniku, prosječnom izvornom prihodu po stanovniku, prosječnoj stopi nezaposlenosti, općem kretanju stanovništva, stupnju obrazovanosti stanovništva (tercijarno obrazovanje) te indeksu starenja.

Uz Županiju, velik je i broj gradova i općina također „skočio” na listu u odnosu na prethodnu listu koja je objavljena 2018. godine.

Bjelovar je i dalje najrazvijeniji grad, ali i jedini u šestoj kategoriju u kojoj je bio i na prethodnoj listi. Međutim, u toj mu se kategoriji sada pridružio Daruvar koji je skočio za jedno mjesto.

Čazma je bila u četvrtoj kategoriji a sada je u petoj.

„Naravno da nam je drago to što smo sada u kategoriji više nego što smo bili, ali svjesni smo izazova koji to donosi. Morat ćemo u većem omjeru sudjelovati u financiranju EU projekata”, istaknuo je čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak.

U razvojnoj skupini tri od ove godine su Grubišno Polje, Sirač, Veliko Trojstvo, Velika Trnovitica i Rovišće koje su bili u drugoj razvojnoj skupini, dok su Garešnica i Hercegovac bili i ostali u trećoj skupini.

U drugu razvojnu skupinu ušli su Severin, Dežanovac, Kapela i Nova Rača iz prve kategorije, a mjesto su zadržali Veliki Grđevac, Šandrovac, Končanica, Ivanska, i Štefanje.
Tako su u najmanje razvijenoj skupini ostali Berek, Velika Pisanica, Zrinski Topolovac i Đulovac.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!