Skuplji domovi za starije i u BBŽ, kod privatnika cijena i do 1200 eura na mjesec!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Domovi za starije diljem Hrvatske podižu cijene usluga. U Petrinjskom Domu za starije i nemoćne smještaj s određenim uslugama je poskupio i do 50 posto, cijena je skočila u domovima u Šibeniku, Sisku, Slavonskom brodu, poskupljenja su najavljena i u nekim zagrebačkim domovima.
Zbog rasta troškova, ali i nagomilanih dugova zbog energetske obnove, u bjelovarskom Domu za starije i nemoćne, cijene su u travnju porasle za 20 posto. Tako se danas cijena smještaja, ovisno o pokretljivosti korisnika i broju kreveta u sobi, kreće između 473 i 530 eura, dok se posebno plaćaju dodatne usluge, kao što je podjela lijekova, serviranje obroka, kupanje i sl. Iako od posljednjeg poskupljenja nije prošla ni godina dana, nije isključeno da će cijene ponovno rasti.
-Idući tjedan planiramo sjesti s ravnateljicom Doma i vidjeti kakva je situacija. Činjenica je da je sve poskupjelo, od hrane, režija i drugoga, a tu su i dodaci na plaće zaposlenika. Prvo ćemo sve analizirati, a onda zajednički donijeti odluku – kazala nam je Andrea Prugovečki Klepac, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje Bjelovarsko-bilogorske županije, ustanove pod čijom ingerencijom je najveći dom za starije u županiji.
Kako doznajemo, cijene smještaja već su i lani porasle u privatnim domovima za smještaj starijih osoba.
-Lani sam smještaj za majku u jednom privatnom bjelovarskom domu plaćala 500 eura, s od jeseni je cijena porasla na 700 eura. S tim da je moja majka pokretna. Za teže pokretne i nepokretne osobe cijena je još veća – priča nam jedna Bjelovarčanka koja je željela ostati anonimna.
Kako doznajemo, od minimalnih 500-tinjak eura, cijena mjesečnog smještaja starijih osoba u privatnim domovima u Bjelovaru kreće se čak do 1200 eura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!