Ergeli lipicanaca, ponosu Lipika i Hrvatske, dodijeljena UNESCO-va povelja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U prostoru Državne ergele Đakovo i Lipik jučer je svečano dodijeljena Povelja UNESCO-a nositeljima Tradicije uzgoja lipicanaca. Hrvatska nominacija uspješno je upisana na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine, a povelje su dodijeljene kao znak zahvale udrugama koje kontinuirano promiču i prenose vrijednu tradiciju uzgoja lipicanaca na nove generacije.

Svečanost dodjele organizirana je u suradnji s Ministarstvom kulture i medija, a povelje su uručene uz prisustvo predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek.
U ime Državne ergele Đakovo i Lipik, povelju je primio ravnatelj ustanove Nikola Grizelj, a Damir Jakšić, upravitelj lipičke ergele, primio je povelju u ime Državne ergele Lipik, izražavajući ponos i zadovoljstvo.
„Upis tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-ov Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine predstavlja dokaz i vrhunac petogodišnjeg rada u zaštiti ove vrijedne baštine. Prvi rezultati vidljivi su u Lipiku, posebice kroz prepoznavanje našeg rada od strane resorne ministrice Marije Vučković i Ministarstva poljoprivrede, koji su odlučili uložiti sredstva za izgradnju nove ergele. Ova inicijativa omogućava razvoj i očuvanje lipicanaca te tradicije uzgoja na području grada Lipika i Državne ergele Lipik“, izjavio je upravitelj Jakšić.
Gradonačelnik Lipika, Vinko Kasana, također je izrazio izuzetno zadovoljstvo uručenjem ove važne povelje, ocijenivši je kao još jedno priznanje za Grad Lipik.
„Povezanost lipicanaca i Grada Lipika jasno se očituje, nemoguće ih je zamisliti odvojene. Velik dio naših planova i razvoja turizma temelji se na ergeli i lipicancima, što je prepoznato od strane Vlade Republike Hrvatske i resornog ministarstva. To je vidljivo kroz izgradnju nove ergele u Lipiku, ključne za razvoj i rješavanje smještaja lipicanaca, koji predstavljaju nacionalno blago“, izjavio je gradonačelnik.
Premijer Plenković je naglasio kulturni identitet lipicanaca, koji su već 2017. uvršteni na nacionalnu listu nematerijalne kulturne baštine. Posebno je naglasio uspjeh multinacionalnog zahtjeva za uvrštavanjem tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-vu listu. Čestitao je domaćinima i Ministarstvu kulture te naglasio da ovo predstavlja ponos, ali i obvezu daljnjeg čuvanja i promicanja tradicije ove posebne pasmine konja.
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je važnost nematerijalne kulturne baštine za kulturni i nacionalni identitet. Naglasila je angažman Ministarstva u promociji i podršci očuvanju ovakvih vrijednosti, posebice na međunarodnoj razini te podsjetila da se Hrvatska 2022. pridružila inicijativi sa Slovenijom i tako postala prepoznata kao čuvarica tradicije uzgoja lipicanaca.
Dodjela povelja UNESCO-a označava završetak višegodišnjeg procesa nominacije i upisa tradicije uzgoja lipicanaca na UNESCO-v popis. Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je da Hrvatska, kao prva europska država, već od kraja 1990-ih uključuje nematerijalnu baštinu u zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. (mk)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!