[VIDEO] Tenkovi napustili Barutanu, iz DOHVT-a otkrili što će biti s njima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Društvo za očuvanje hrvatske vojne tradicije u subotu je uklonilo eksponate, tenkove T55 i BVP M80 sa Spomen područja Barutana. Učinili su to, kažu u priopćenju za medije, na zahtjev Grada Bjelovara, odnosno na zahtjev bjelovarskih braniteljskih udrugama. Tenkovi su preseljeni stotinjak metara dalje, na prostor u vlasništvu Društva.
-Vozila su premještena privremeno uz pozicije koje će se u 2024. godini urediti, a potom će se vozila namjestiti na za njih predviđene podloge. Već ranije uklonili smo vozila Land Rover 109 i 110, a tenk T55 i BVP M80 uklanjala su se u prigodnim vremenskim uvjetima. Društvo je i dalje stava da su vozila bila na idealnim pozicijama, potpuno uklopljena u ambijent i da su posjetitelji najveći dio vremena upravo obilazili poziciju tenka T55, ali vlasnik Spomen područja “Barutana 1991.” je zatražio preseljenje, mi smo to morali ispoštovati. Sad kad je postav u potpunosti prebačen na drugi dio, nadamo se da će radi posjetitelja Grad pomoći u uređenju postava na otvorenom u koji su potrebna značajna ulaganja – poručuju iz Društva u kojem još uvijek ne isključuju mogućnost da sve eksponate presele iz Bjelovara.
-S obzirom na to da postoji zanimanje drugih gradova i općina za preseljenje muzejske djelatnosti u njihove sredine, posebno postava na otvorenom jer vozila itekako privlače posjetitelje, izvjesno je da će se tada seliti i cijeli postav na otvorenom, dakle sva vozila, ali o tome tek trebamo razgovarati s njihovim predstavnicima, naravno, ovoga puta s više opreza – poručuju iz Društva.
Foto: DOHVT Bjelovar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!