Diljem Hrvatske poskupljuje produženi boravak, trebaju li strahovati roditelji iz BBŽ?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U samo godinu dana u pojedinim hrvatskim gradovima cijena produženog boravka za učenike u osnovnim školama porasla je gotovo dvostruka. Najnovija poskupljenja u nekim zadarskim školama te u Slavoniji zabilježena su krajem prošle godine, dok su u nekim školama rast cijena najavili za ovu godinu.

Provjerili smo trebaju li od sličnog scenarija strahovati roditelji iz Bjelovarsko-bilogorske županije čija djeca u svojim školama koriste spomenutu uslugu. Ravnatelji škola koje provode produženi boravak tvrde – ne trebaju.

-Nismo o tome niti razgovarali. S aktualnom cijenom koju plaćaju roditelji i financijskim sredstvima koja dobivamo od Grada Bjelovara uspijevamo pokriti sve troškove i nema potrebe da podižemo cijenu – kazala nam je ravnateljica II. osnovne škole Bjelovar Ines Kapša.
Roditelji bjelovarskih školaraca produženi boravak po danu plaćaju četiri eura, a riječ je o iznosu kojim se pokriva prehrana i dio materijala za aktivnosti koje se provode u sklopu dodatne nastave. Grad Bjelovar godišnje pak izdvaja preko 200 tisuća eura godišnje za plaće nastavnika zaposlenih u produženom boravku koji tako, kad je riječ o primanjima, ne zaostaju za ostalim kolegama u svojim školama.
-Nismo ni razmišljali o smanjenju sredstava za produženi boravak, štoviše, još smo ih povećali jer su u školama organizirane dvije dodatne skušine učenika u produženom boravku te je trebalo osigurati plaće za dodatne nastavnike. Osim tog, dodatna sredstva su osigurana i zbog redovnog rasta plaća prosvjetarima – tumači savjetnik za odgoj, obrazovanje i sport u Gradu Bjelovaru Zdravko Pavec.

Najave povećanja cijene usluge produženog boravka za sada nema niti u drugim školama u županiji.

-Mi smo cijenu lani čak smanjili, nakon što je država na sebe preuzela trošak financiranja jednog školskog obroka za učenike. Osim toga, plaće zaposlenika nam sufinancira Općina Veliko Trojstvo, tako zaista da nema potrebe za dižemo cijenu – kazala nam je Sanja Vranješević, ravnateljica Osnovne škole Veliko Trojstvo.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!