Posljedice požara: Saniran je dio štete u daruvarskom dispanzeru

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – U požaru koji je koncem prošle godine zahvatio stan iznad daruvarskog dječjeg dispanzera, čija je obnova u tom trenutku bila u tijeku, nastala je nova šteta. Podsjetimo, obnova dječjeg dispanzera, teška nešto više od 11 tisuća eura, započela je 2. listopada u sklopu koje se mijenja stolarija, vrata na ordinacijama, podovi, sanitarije, sustav centralnog grijanja i klimatizacije, dodaje se LED rasvjeta i razvodni ormar dok su se postojeći zidovi ponovno gletali i krečili. Nakon obnove, u planu je bila i ugradnja sve potrebne opreme u ordinaciju.

– Što se tiče samih šteta koje su nastale na objektu, one su već uklonjene od strane izvođača koji su obnavljali sam objekt – rekao nam je Michell Gruičić, vršitelj dužnosti ravnatelja Doma zdravlja Bjelovarsko bilogorske županije i dodao

-Oni su s radovima nastavili, odnosno, već su započeli sanaciju.

Novonastala šteta

Tragovi čađe na fasadi te velike količine vode koju su vatrogasci bili prisiljeni koristiti kako bi ugasili požar ostavili su traga na zidovima, fasadi i električnim instalacijama u novoobnovljenoj zgradi.

– Sreća u toj cijeloj nesreći je da to nije toliko strašno kako je to na prvu izgledalo – prokomentirao je nastalu štetu Gruičić i dodao

-Uglavnom bilo gdje u zidu gdje imate nekakav prolaz, ulaz, rupu, tu je manje-više sve kroz kanalice curilo tako da je taj dio gdje je struja i gdje su lampe se morao zamijeniti.

Iako su nakon požara bili natopljeni vodom te sivi i prljavi od čađe i dima, šteta nastala na zidovima dječjeg dispanzera već je sanirana.

– Ovo što je po zidovima curili to je sve već osušeno, ostrugano i prekrečeno tako da je taj građevinski dio već riješen. Podovi su se posušili, lampe su zamijenili, što se oko struje trebalo sanirati se saniralo, tako da nije to bilo toliko strašno – rekao je Gruičić te prokomentirao štetu nastalu na vanjskom dijelu zidova – Fasadi kao fasadi nije ništa, nego samo je boja nadrapala tako da ćemo taj dio samo prefarbati.

Iznos štete i financiranje

Po prvotnom planu obnove zgrade dječjeg dispanzera, podovi i vrata trebali su doći tjedan dana nakon požara, stoga je i po tom pitanju šteta znatno manja – To tada još nije bilo napravljeno tako da šteta neće biti u desecima tisuća eura, može biti par tisuća eura, ali sad koliko točno ne bih htio špekulirati – rekao je Gruičić

Iako je procjenitelj obavio svoj posao, točna cifra novonastale štete i dalje nije poznata – Procjenitelj je bio od strane osiguravajuće kuće, oni su napravili nekakvu procjenu štete i poslali su je i uputili prema osiguranju, sad čekamo odgovor od osiguranja o kojoj se to svoti radi, stoga taj podatak još nemam – ispričao nam je sugovornik.

– Ako bude šteta, odnosno cifra koju su oni procijenili, manja od one za koju smo mi sanirali, onda ćemo taj dio morati sami isfinancirati, a od osiguranja ćemo povući ono što osiguranje prizna – zaključio je vršitelj dužnosti ravnatelja bjelovarsko bilogorskog Doma zdravlja.

Poduzete su sve mjere kako bi se otvorenje dječjeg dispanzera ubrzalo, no datum otvorenja još nije poznat.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!