Daruvarski hitnjaci: Nismo se snimali da nekom naštetimo nego da upozorimo na problem

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na konferenciji za medije održanoj danas ispred daruvarske ispostave Zavoda za hitnu medicinu, županijski povjerenik Hrvatskog sindikata hitne medicine Tomislav Petrušić i ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Bjelovarsko bilogorske županije Nenad Mrzlečki obratili su se javnosti vezano uz probleme na dva nova vozila hitne pomoći koja su nedavno ušla u službu. Današnja konferencija nastala je kao odgovor na onu od petka 12. siječnja, u kojoj su iz županijskog Zavoda za hitnu medicinu prokomentirali spornu snimku poskakivanja pacijenta, za kojeg se na ispostavilo da je tehničar, tijekom vožnje hitne pomoći.

Petrušić je istaknuo i kako su vibracije osobito opasne kod pacijenata u hitnom stanju te da mogu dovesti do još gorih ozljeda, pritom istaknuvši slučaj Svetozara Opačića koji je pretrpio akutni infarkt miokarda kada ga je vozilo hitne pomoći zbog jakih vibracija moralo voziti manjom brzinom pritom produživši put do bolnice.

-Nakon te intervencije vozilo je odmah maknuto iz upotrebe jer se posumnjalo da je sve posljedica neadekvatnog zračnog ovjesa koji je bio prenapumpan što je dovelo do strašnih vibracija pacijenata na ležaju – rekao je Petrušić i dodao:

– Sumnja djelatnika Zavoda pokazala se istinitom jer su oba vozila, i daruvarsko i bjelovarsko povučeni iz rada te su oba upitna ovjesa uklonjena.

Petrušić je i komentirao javne prozivke prerađivača vozila za krivotvorenje certifikata te poručio kako će cijelu dokumentaciju javne nabave vozila poslati DORH-u.

-Kad su počeli ići za Pakrac to je rondalo i počeo sam povraćati – ispričao je Svetozar Opačić svoje iskustvo vožnje u novom vozilu i dodao kako je cijeli put do Pakraca bio pri svijesti, a vožnju je opisao „kao u Tamiću osamdesetih godina“.

-Nakon uočenih nepravilnosti obavijestili smo nadležne ljude u vezi problema s kojima smo se suočili – rekao je tehničar Dino Kotik i prokomentirao sporni videozapis:

– Istina je da naš tim može demantirati da smo mi taj scenarij namjerno napravili da bismo nekom naštetili. Ne želimo nikome narušiti ugled, nije nam to bio krajnji cilj, niti ikakva zlobna nakana kako se to spomenulo.

Sporni videozapis prokomentirao je i Mrzlečki, rekavši kako je uvjeren da prilikom snimanja nije bilo nikakve loše namjere, već da je njegov cilj bio glavnom tehničaru pokazati probleme s vozilom.

-Ujutro čim sam bio upoznat promptno smo kontaktirali dobavljača, on se odazvao, rekao da pretpostavlja da je problem u ovjesu – rekao je Mrzlečki i dodao da je u utorak već jedno vozilo  bilo na uklanjanju poluzračnog ovjesa i vraćanju standardnog ovjesa, istog onog kakvo Zavod i drugi Zavodi posjeduju.

Hitnjaci, kažu, s novim vozilima nisu zadovoljni.

– Od nosila, od kardialke, od opreme, defibrilatori nisu dobro složeni. Recimo, nosila su nam previsoka i pacijent se ljulja u njima i to su neke naše zamjerke koje će prerađivačka firma promijeniti – rekao je Petrušić i dodao kako vozila i dalje nemaju putnički, već teretni ovjes te da je to u Hrvatskoj standardna procedura pritom, spomenuvši kako možda dvadesetak vozila u cijeloj zemlji ima putnički ovjes.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!