Ovo je plaća učitelja u osnovnim školama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Donošenje Zakona o plaćama, kao i pregovori za Temeljni kolektivni ugovor bile su glavne teme današnjeg sastanka Županijskog povjerenstva Sindikata hrvatskih učitelja Bjelovarsko-bilogorske županije kojem je nazočila i predsjednica Matice hrvatskih sindikata Sanja Šprem. Kako je tom prilikom istaknula Šprem, u proteklih godinu na ovom području su postignuti značajni pomaci, a situacija se mijenja iz dana u dan.

– Plaća zaposlenika u sustavu obrazovanja je rasla doista mnogo, ali nikad dovoljno. Gledajući na godišnjem nivou, postignut je rast od 20-ak posto. Sada sve napore moramo uložiti u izradu koeficijenta jer su koeficijenti ti koji pozicioniraju zaposlenika unutar javnog sektora. Podsjetit ću da smo 2019. godine, kada smo mi štrajkali 36 radnih dana, inzistirali upravo na koeficijentu jer sam rast kroz osnovicu plaća unutar javnog sektora dovode do disbalansa. Konkretno, učitelji i spremačice dobivaju puno manje od profesora na fakultetima i liječnika. Upravo zato smo se 2019. godine borili za koeficijente da bismo se što bolje pozicionirali unutar javnog sektora i da bi riješili zaostajanje u javnog sektora. Mi smo tim štrajkom uspjeli jer smo izborili koeficijent 6,11 posto. Ujedno, tim štrajkom smo mi postali socijalni partneri u izradi koeficijenata – kazala je Šprem dodajući kako je teško precizirati kolika je točna plaća unutar sustava obrazovanja, no kako je generalno riječ o bruto iznosu od 1800 eura.

– Nažalost, sustav obrazovanja je bilo kojoj vladi uvijek zadnja rupa na svirali unatoč tome što svaka vlada voli naglasiti da je obrazovanje prioritet. Kada liječnici ili suci priprijete štrajkom, njihovi zahtjevi se realiziraju, a mi smo 2019. godine morali štrajkati 36 dana da bi bilo odgovoreno na naše zahtjeve. Koeficijenti su sada na stolu. Sustavnim pritiskom djelujemo permanentno. Nekada su plaće učitelja bile oko 6500 kuna, sada su oko 9000 kuna. Pomak itekako postoji. Nominalni rast plaća od 2016. godine je preko 54 posto, no realni je 21 posto jer moramo uzeti u obzir utjecaj inflacije. Riječ je o podacima prije pregovora koji su donijeli rast od 5 posto – zaključila je Šprem otkrivajući i kolika je prosječna neto plaća hrvatskog učitelja. Kako je vidljivo iz tablice koju nam je ustupila, ona je za listopad prošle godine iznosila 1288 eura, dok bi u travnju na račune hrvatskih učitelja u prosjeku trebalo sjesti 1455 eura neto.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!